Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε σήμερα πως δεν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη εκτέλεση 11 ανθρώπων που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο, οι περισσότεροι με κατηγορίες για ναρκωτικά, και προειδοποίησε τις ξένες χώρες να μην παρεμβαίνουν στο δικαίωμα της χώρας του να κάνει χρήση της εσχάτης των ποινών.
"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω κατηγορηματικά είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά παρέμβαση για τη θανατική ποινή επειδή είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να εφαρμόζουμε το νόμο μας", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο.
Ο Ουιντόντο δήλωσε πως δέχθηκε τηλεφωνήματα από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βραζιλίας και της Ολλανδίας σχετικά με τη θανατική ποινή.
Νωρίτερα ινδονησιακό δικαστήριο είχε απορρίψει μια προσφυγή δύο Αυστραλών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους 11 καταδικασμένους σε θάνατο, κατά της απόρριψης του αιτήματός τους για προεδρική χάρη.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο Αυστραλών, ο δικαστής αποφάνθηκε πως η απόρριψη από τον πρόεδρο του αιτήματος χάριτος δεν αποτελεί διοικητική πράξη, και γι' αυτό το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για να εξετάσει την προσφυγή των δύο καταδίκων.
"Σχεδιάζουμε να ασκήσουμε σήμερα έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου. Έχουμε δύο εβδομάδες για να καταθέσουμε έφεση. Αν ο νόμος γίνει σεβαστός, η εκτέλεση θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να τελειώσει η νομική διαδικασία", δήλωσε ο δικηγόρος.
Η Αυστραλία διεξάγει μια εκστρατεία της ύστατης στιγμής για να σώσει τις ζωές του Μιουράν Σουκουμαράν, 33 ετών, και του Άντριου Τσαν, 31 ετών, δύο μελών των αποκαλούμενων "Εννέα του Μπαλί" που καταδικάσθηκαν το 2005 ως επικεφαλής ενός σχεδίου για τη λαθραία εξαγωγή ηρωίνης από την Ινδονησία.