Η Αίγυπτος θα εκδικηθεί τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων από το ΙΚ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε την Κυριακή, στην κρατική τηλεόραση, ότι η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμά της να απαντήσει στον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων, με όποιον τρόπο θεωρεί ότι είναι κατάλληλος.

Ακόμα, ο Σίσι προειδοποίησε ότι το Κάιρο θα επιλέξει «τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί για τις εγκληματικές αυτές δολοφονίες».

Τα σχόλια αυτά έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου σε τηλεοπτικό διάγγελμα λίγη μόλις ώρα αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε την Κυριακή, στο twitter, ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό Αιγυπτίων χριστιανών κοπτών, οι οποίοι είχαν απαχθεί στη γειτονική Λιβύη.

Ο Σίσι, συγκάλεσε επειγόντως στο Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, όπου συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Αιγύπτου στις μαζικές αυτές δολοφονίες.

Ο ίδιος κήρυξε επταήμερη περίοδο πένθους ως φόρο τιμής τους νεκρούς.

Η Κοπτική Εκκλησία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την βεβαιότητά της ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα επιδιώξει την απονομή δικαιοσύνης. Το Αλ-Αζχαρ, μία από τις ύπατες αρχές του σουνιτικού ισλάμ, ανακοίνωσε ότι καμία θρησκεία δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια «βάρβαρη πράξη».

Τι δείχνει το βίντεο

Στο βίντεο, τζιχαντιστές βαδίζουν πλάι στους αιχμαλώτους που φορούν πορτοκαλί φορεσιές και τα χέρια των οποίων είναι δεμένα πίσω. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι οδηγούνται σε μία παραλία όπου μέλη του ΙΚ τους αποκεφαλίζουν.

Σε μια λεζάντα που εμφανίζεται στο βίντεο αναφέρεται:

«Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρού αιγυπτιακής εκκλησίας»

Eνώ ένας από τους τζιχαντιστές λέει:

«Ασφάλεια για εσάς τους σταυροφόρους είναι κάτι για το οποίο μπορείτε μόνο να εύχεστε».