Το αδιαχώρητο από ομογενείς δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Μελβούρνης, στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street, εκδήλωση που, εκτός των άλλων, είχε σαν θέμα της και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.
"Στηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν μια δικαιότερη συμφωνία για το χρέος. Τους συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα σ' αυτή την προσπάθεια τους" δήλωσε στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν σε δεκάδες Αυστραλούς οικονομολόγους, αλλά και την Αυστραλιανή Γενική Συνομοσπονδία Αυστραλιανών Συνδικάτων (ACTU) που στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο την εκστρατεία "Ανάσα στην Ελλάδα" (Let Greece Breathe) που διεξάγεται στην Αυστραλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι υπόλοιπες ομιλίες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Καμπέρα, Χάρης Δαφαράνος, μετέφερε στους ομογενείς της Αυστραλίας μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που δηλώνουν "αισιόδοξοι για το νέο όραμα της Ελλάδας" και προσβλέπουν και στη στήριξη των ομογενών.
Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν σημείωσε μεταξύ άλλων πως "απόψε είμαστε όλοι Έλληνες", ζήτησε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας και πρόσθεσε πως "επιβάλλεται πλέον να επιστραφούν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα". Αναφέρθηκε δε στα προτερήματα των Ελλήνων λέγοντας πως οι Αυστραλοί "χαίρονται να έχουν Έλληνες γείτονες".
"Όχι μόνο απόψε, αλλά πάντα είμαστε Έλληνες" σχολίασε ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ θέλοντας να υπογραμμίσει την προσφορά της Ελλάδας. Μαζί του συμφώνησε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ 'Αντριους, λέγοντας πως του είναι αδύνατον να φανταστεί πως θα ήταν η Μελβούρνη και η Αυστραλία χωρίς τους Έλληνες. "Και αυτό που κάνει τους Έλληνες να ξεχωρίζουν είναι ότι μοιράζονται με όλους τους συμπολίτες τους τον πολιτισμό τους" είπε ο κ. 'Αντριους ανακοινώνοντας πως κατά την επόμενη τετραετία η κυβέρνησή του θα επιχορηγήσει το Φεστιβάλ "Αντίποδες" με 400.000 δολάρια.
"Ως Έλληνες της Μελβούρνης μπαίνουμε σε μια περίοδο της Αναγέννησης. Απόδειξη είναι αυτό που βρίσκεται δίπλα μας, ο μεγάλος δισκοβόλος που καλύπτει την πρόσοψη των 15 ορόφων του Ελληνικού Κέντρου μας επί της Lonsdale Street" είπε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Φέτος για πρώτη το Φεστιβάλ έγινε μπροστά στο εντυπωσιακό 15όροφο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο κάτι που ανέφεραν όλοι οι ομιλητές υπογραμμίζοντας ότι θα προσφέρει πολλά στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
Εντυπωσιασμένος δήλωνε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων στη Βικτόρια, Μάθιου Γκάϊ, που πρότεινε όλες οι πινακίδες στη Lonsdale Street να είναι δίγλωσσες (ελληνικά και αγγλικά) ως ένδειξη αναγνώρισης του ελληνικού στοιχείου.
Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόϊλ, σημείωσε πως "οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να είναι η Μελβούρνη η καλύτερη πόλη στον κόσμο".
Τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τόνι 'Αμποτ, εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ηλικιωμένων Μιντς Φίφιελντ ο οποίος είπε, εκτός των άλλων, πως για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "η ελληνική κοινότητα είναι παράδειγμα προς μίμηση".
Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε και στην καμπάνια "Μιλάμε Ελληνικά" που ξεκινά το Μάρτιο στην Αυστραλία ζητώντας από όλους να την στηρίξουν ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αυτούς που βοήθησαν στην οικοδόμηση του πολιτιστικού κέντρου.
"Υπάρχουν πάρα πολλοί ευεργέτες" είπε και στη συνέχεια κάλεσε στη σκηνή αυτούς που πρόσφεραν από 50.000 δολάρια και πάνω στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικές πλακέτες από την αυστραλιανή πολιτική ηγεσία.
Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Ζωής Παπαδοπούλου, οι οποίοι την επόμενη ημέρα εμφανίζτηκαν στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ που επίσης είχε χαρακτήρα εκδήλωσης συμπαράστασης προς την Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση από την επιτροπή Εκστρατείας Αλληλεγγύης για την Ελλάδα στην Αυστραλία.
Παράλληλα με την κινητοποίηση συμπαράστασης η ίδια επιτροπή καλεί Αυστραλούς και ομογενείς να υπογράψουν και μια δήλωση συμπαράστασης.