“Καθαρά αμυντικοί” οι λόγοι ανάπτυξης πυραύλων Πάτριοτ στο τουρκικό έδαφος, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αναφέρει εκ νέου σε ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός. Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενίσχυση σε πυραύλους τύπου Πάτριοτ κι ενώ η ένταση στα συρο- τουρκικά σύνορα δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.
"Το σύστημα αυτό θα αναπτυχθεί μόνον για λόγους καθαρά αμυντικούς, στην περίπτωση απειλής, η οποία θα μπορούσε να προέρχεται από τη Συρία", διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πύραυλοι αυτοί δε θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για "αμυντικές επιχειρήσεις" ή για τη δημιουργία "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από τη Συρία.
Ανησυχώντας για τους κινδύνους επέκτασης της συριακής κρίσης, η Τουρκία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και τις προειδοποιήσεις από τις δυο κυριότερες συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.
'Ηδη, από την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επεχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας για τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα των όπλων αυτών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διαβεβαίωσε το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ότι η ανάπτυξη των πυραύλων είναι "καθαρά αμυντική" και ότι "σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έναν τρόπο για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για επιθέσεις".
Τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσουν στο αίτημα που υπέβαλε την Τετάρτη η Τουρκία.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ αναμένεται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αύριο η αποστολή αυτή θα μεταβεί στη νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, για να αποφασίσει τον τόπο ανάπτυξης των πυραύλων Πάτριοτ και τον αριθμό τους.
Σύμφωνα με τουρκική στρατιωτική πηγή, τέσσερις με έξι συστοιχίες μπορεί ν' αναπτυχθούν στη Μαλάτια, το Ντιγιάρμπακιρ και τη Σανλιούρφα (νότια Τουρκία), γεγονός που θα καταστήσει απαραίτητη την αποστολή περίπου 400 στρατιωτών της Συμμαχίας, από τις τρεις χώρες που διαθέτουν το ίδιο πυραυλικό σύστημα (ΗΠΑ, Ολλανδία και Γερμανία).