Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε στο Ριάντ για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα, μία σπάνια επίσκεψη για έναν αξιωματούχο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στη σουνιτική χώρα που είναι ο μεγάλος αντίπαλός της στην περιοχή.
Πλάνα που μετέδωσε η σαουδαραβική τηλεόραση έδειξαν σαουδάραβες ηγέτες να υποδέχονται τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την άφιξή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του βασιλείου, επικεφαλής του οποίου είναι από χθες ο Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ Αζίζ.
Το ταξίδι του Ζαρίφ στη Σαουδική Αραβία είχε αναγγελθεί την Παρασκευή από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του με μία σύντομη δήλωση.
Μετά την εκλογή, το 2013, στην προεδρία του μετριοπαθούς Ροχανί, η Τεχεράνη ξεκίνησε μία σειρά διπλωματικών βημάτων προς τη Ριάντ έπειτα από πολλά χρόνια έντασης, που τροφοδοτούσαν κυρίως ο πόλεμος στη Συρία, όπου το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και η Σαουδική Αραβία τους αντάρτες.
Η διστακτική επαναπροσέγγιση της υπερσυντηρητικής σουνιτικής μοναρχίας και τις σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακόπηκε ωστόσο ελαφρά τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της δραστικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Το Ιράν, μέλος, όπως και η Σαουδική Αραβία, του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κατάρρευση των τιμών του αργού, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας του από τον Ιούνιο του 2014.
Οι ιρανοί αξιωματούχοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, την οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το Ριάντ, να διατηρήσει αναλλοίωτο το επίπεδο της παραγωγής του και άρα να μην επέμβει για να εμποδίσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου που έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι ετών.
Γνωστός για τις στενές προσωπικές του σχέσεις με το σαουδαραβικό βασίλειο, ο ιρανός πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έχει χαρακτηρίσει τη Σαουδική Αραβία «αδελφή» χώρα.