Τουλάχιστον 74 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία τριετία στη Λατινική Αμερική, οι 49 εξ αυτών στην Ονδούρα και στο Μεξικό, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στη Γουατεμάλα μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.
Είκοσι πέντε δημοσιογράφοι βρήκαν τον θάνατο στο διάστημα 2010-12 στην Ονδούρα και 24 στο Μεξικό, τονίζεται στην έκθεση «Πρόσωπα και προκλήσεις της ελευθερίας της έκφρασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», που συνέταξε το δίκτυο οργανώσεων IFEX-ALC για την προάσπιση και την ελευθερία του Τύπου στην περιοχή.
Άλλοι εννέα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία, επτά στον Ισημερινό, τρεις στο Περού και στην Κολομβία, δύο στη Γουατεμάλα κι ένας στην Αργεντινή.
Σύμφωνα με το δίκτυο, καμία από τις 74 αυτές δολοφονίες δεν έχει εξιχνιαστεί.
Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, η μισαλλοδοξία και προκατάληψη που ενυπάρχει σε ορισμένες δημόσιες αρχές, η σεξουαλική βία είναι επίσης κάποιες από τις απειλές που έχει να αντιμετωπίσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη ζώνη αυτή, εξήγησε το μέλος του δικτύου Πέδρο Βάκα.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου Σύμφωνα (IPI) ανακοίνωσε ότι από την αρχή του 2012 έως σήμερα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος 119 δημοσιογράφοι.
Η Συρία αποτελεί, με βάση τα στοιχεία αυτά, την πιο επικίνδυνη χώρα, με 36 καταγεγραμμένους νεκρούς δημοσιογράφους, ενώ ακολουθεί η Σομαλία, όπου 16 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από στοχευμένες επιθέσεις. Το Μεξικό, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες παραμένουν επίσης πολύ επικίνδυνες χώρες για τους ρεπόρτερ, σύμφωνα με το IPI.