Μία έκθεση "φωτιά" δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφορικά με τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία καίει το Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτή, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε αδιακρίτως στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, με αποτέλεσμα το 70% των θυμάτων να είναι άμαχοι περιλαμβανομένων μελών του ιατρικού.
Οι 8 εμπειρογνώμονες, στους οποίους η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέθεσε τη σύνταξη αυτής της έκθεσης, πήραν συνεντεύξεις από 68 κατοίκους της Γάζας που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που διήρκησαν οι συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 10.000 άλλοι.
"Τα διπλά πλήγματα και οι αλλεπάλληλες επιδρομές εναντίον των ίδιων τοποθεσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων αλλά και θανάτους πολλών μελών των συνεργείων διάσωσης" σύμφωνα με την έκθεσή τους, ενώ επισημαίνεται ότι "η επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Σουχάντα αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ την 21η Ιουλίου του 2014" στην οποία έχασαν την ζωή τους και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, "έγινε προφανώς εκ προθέσεως" και όχι κατά λάθος.
"Τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που διεξήχθησαν χωρίς να έχει κηρυχθεί από πριν συναγερμός στις συνοικίες των αμάχων (...) δεν φαίνεται να τους αποφάσισαν μεμονωμένα στρατιώτες ή διοικητές, καθώς έπρεπε να λάβουν την άδεια των υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού και/ή της ισραηλινής κυβέρνησης" καταγγέλλουν οι ειδικοί.
Επιπλέον την ώρα που το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι συχνά εξαπέλυε προειδοποιητικά πλήγματα, προκειμένου να δώσει στους κατοίκους τον χρόνο να διαφύγουν, η πλειονότητα των τραυματιών που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι "άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κοντά στα σπίτια τους ή πλησίον των κατοικιών συγγενών τους", υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Mizan, που εδρεύει στη Γάζα και η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση των πληροφοριών, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη διαδικασία αυτή τεκμηριώθηκε πως έχουν διαπραχθεί "εγκλήματα πολέμου". Για αυτό ακριβώς το λόγο, προκειμένου να παραπέμψουν το Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, οι Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν επίσημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
"Το να ρίχνεις "προειδοποιητικά" μια βόμβα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να δίνεις δύο λεπτά στους κατοίκους που κοιμούνται, σε παιδιά και ηλικιωμένους, προκειμένου να φύγουν από το σπίτι τους και να διασχίσουν μια απόσταση 300 μέτρων για να βρουν καταφύγιο οδήγησε στον θάνατο πολλών πολιτών που εγκατέλειπαν πεζή τα σπίτια τους" σημείωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Εσάμ Γιούνες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην έκθεση αποκαλύπτεται επίσης η χρήση "ισχυρών εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές".
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του πολέμου όπως και των προηγούμενων στους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μετά τον πόλεμο.