Δύο φρουροί τραυματίστηκαν σήμερα ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε κοντινά οχήματα, από έκρηξη έξω από την πρεσβεία της Αλγερίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.
Η Αλγερία, καθώς και οι περισσότερες άλλες χώρες, απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες που μάχονται για τον έλεγχο της βορειοαφρικανικής χώρας τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.
Δύο φρουροί υπέστησαν ελαφρά τραύματα από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Τρίπολη και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας.
Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία αναγκάστηκε να μετακινήσει την έδρα της στα ανατολικά, καταδίκασε σε μία ανακοίνωση την έκρηξη ως "φτηνή προσπάθεια" να υπονομευθούν οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.
Η Τρίπολη ελέγχεται τώρα από μία οργάνωση που αποκαλείται Αυγή της Λιβύης, η οποία έχει εγκαταστήσει μια αντίπαλη κυβέρνηση.
Η εδρεύουσα στο ανατολικό τμήμα της χώρας κυβέρνηση αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τις δυτικές δυνάμεις. Η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όμως, εξακολουθεί να ελέγχει υπουργεία, αεροδρόμια και κάποιες εγκαταστάσεις.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποσκοπούν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην εγκαθίδρυση μίας διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία. Ωστόσο οι εδρεύουσες στην Τρίπολη δυνάμεις υποστηρίζουν πως η διαδικασία είναι βεβιασμένη και σκοπεύουν να ψηφίσουν αύριο κατά πόσον θα συμμετάσχουν.
Οι μάχες για τις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν δύο μεγάλα λιμάνια στα ανατολικά και μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης περίπου στα 300.000 βαρέλια την ημέρα από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος που ανέτρεψε τον Καντάφι το 2011.
Τον Νοέμβριο είχαν εκραγεί βόμβες κοντά στις πρεσβείες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.