13.17 H πρώτη παραβίαση της εκεχειρίας: ένας νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά.
Ήχος από βομβαρδιστικά, ρουκέτες, φωτιά, καπνός, ερείπια, θάνατος. Στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και αυτές οι εικόνες αποτελούν καθημερινότητα για πολλούς. Όμως, ο πόλεμος δεν συνηθίζεται ποτέ.
Μετά από τον... πόλεμο των οκτώ ημερών, οι ρυθμοί στη Γάζα αλλά και το νότιο Ισραήλ ξαναμπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς. “Μέχρι την επόμενη σύρραξη” μουρμουρίζουν πολλοί.
Οι Ισραηλινοί μιλούν για φόβο, εμείς για θάνατο
Ο Μοχάμεντ αλ- Κουντρί κοιτά τα ερείπια ενός σπιτιού. Κάτω από τα συντρίμμια του θάφτηκαν δυο μικρά παιδιά και ο πατέρας τους. “Προσπαθώ να καταλάβω τους Ισραηλινούς... Πώς τρέχουν στα καταφύγια για να κρυφτούν, πώς τα παιδιά τους δεν κοιμούνται από τις σειρήνες” λέει ο Παλαιστίνιος μιλώντας στο Guardian. “Εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν μιλάμε για φόβο όμως, μιλάμε για θάνατο. Οι ρουκέτες μας τους τρομάζουν. Οι ρουκέτες τους μας σκοτώνουν” συνεχίζει.
Ο απολογισμός της Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ είναι: 158 νεκροί στη Γάζα, οι 103 είναι πολίτες, τουλάχιστον 30 είναι παιδιά. Το Ισραήλ μετρά περίπου 6 θανάτους πολιτών και στρατιωτών.
Σποραδικές ρουκέτες πυροδοτήθηκαν από τη Γάζα μετά την ανακήρυξη της εκεχειρίας. Το Τελ Αβίβ δεν απάντησε. Ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, έκανε έκκληση προς όλες τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν την εκεχειρία.
Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ παραμένουν κλειστά.
Στη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 55 άτομα στη Δυτική Όχθη με την κατηγορία των “τρομοκρατικών ενεργειών”. Επίσης ανακρίνονται τουλάχιστον 2 ύποπτοι για την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ.
Μια εύθραυστη εκεχειρία
Όπως έχει πολλές φορές δείξει η ιστορία, η εκεχειρία διαρκεί μέχρι να στεγνώσει το μελάνι με το οποίο υπογράφεται.
Υπό τη συμφωνία που συνήφθη το βράδυ της Τετάρτης, το Ισραήλ υποχρεούται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αλλά και τα στοχευμένα χτυπήματα κατά στρατιωτών ενώ όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να σταματήσουν τη ρίψη ρουκετών. Το Τελ Αβίβ υποχρεούται, επίσης, να ξεκινήσει συνομιλίες για να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα και να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.
Η Χαμάς ανακήρυξε την Πέμπτη εθνική εορτή κάνοντας λόγο για “νίκη επί του Ισραήλ”.
Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν από τα καταφύγια, οι δρόμοι γέμισαν, τα καταστήματα άνοιξαν, ο κόσμος γέμισε τις τράπεζες και σχημάτισε ουρές μπροστά στα ΑΤΜ.
Τα πρώτα συνεργεία ξεκινούν έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των κτιρίων που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Και οι δυο πλευρές, πάντως, έχουν διαμηνύσει ότι θα ανταποδώσουν εάν η άλλη πλευρά σπάσει την εκεχειρία. “Αν το Ισραήλ συμμορφωθεί, θα συμμορφωθούμε. Αν δε συμμορφωθεί, το χέρι μας είναι στη σκανδάλη” δηλώνει ο εξόριστος στο Κάιρο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.