Οι αρχές της Λιβερίας ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας που είχαν επιβάλει με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα, ώστε οι κάτοικοι της χώρας να μπορέσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.
Η Λιβερία επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας τον Σεπτέμβριο, στο αποκορύφωμα της επιδημίας που μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει 3.400 ανθρώπους εντός της χώρας και τουλάχιστον 4.400 στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ιός, που προκαλεί εμετούς, διάρροια και αιμορραγία, μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, μολονότι ορισμένοι ασθενείς έχουν λάβει πειραματικά φάρμακα και έχουν αναρρώσει.
"Η πρόεδρος (σ.σ. Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ) έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας για σήμερα, 31η Δεκεμβρίου, ώστε οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη μεσονύχτια λειτουργία, τηρώντας την παράδοση της λιβεριανής κοινωνίας", ανέφερε ο υφυπουργός Πληροφοριών Άιζακ Τζάκσον.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις εκκλησίες που θα τελεστεί λειτουργία θα εφαρμοστούν μέτρα για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού: οι πιστοί θα πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους, θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους ενώ θα απαγορεύεται και ο συνωστισμός .
Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύει μόνο για απόψε. Από αύριο, όποιος εντοπιστεί να κυκλοφορεί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί θα συλλαμβάνεται.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποίησε πάντως ότι "μολονότι έχει επιτευχθεί πρόοδος", προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η επαγρύπνηση του πληθυσμού για την επιδημία είναι σήμερα πολύ μικρότερη. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, αν και δεν σχολίασε την προσωρινή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ζήτησε από τις αρχές να διατηρήσουν τα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.