Ισραήλ: Οι αναχαιτίσεις μας κόστισαν 25-30 εκατ. δολάρια

Πολύ ακριβά φέρεται να πλήρωσε και το Ισραήλ τις πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο οικονομικός απολογισμός, που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι αναχαιτίσεις παλαιστινιακών ρουκετών από το σύστημα πυραυλικής άμυνας “Σιδηρούς Θόλος” του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κόστισε 25 ως 30 εκατ. δολάρια.

“Εάν ο “Σιδηρούς Θόλος” είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο (του Τελ Αβίβ) ή στον (δείκτη) Nasdaq  θα είχε πολλαπλασιάσει την αξία των μετοχών του πολλές φορές ήδη”, δήλωσε ο υπουργός Άβι Ντίχτερ, στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο.
  
Το σύστημα “Σιδηρούς Θόλος”, που βασίζεται σε ρυμουλκούμενες συστοιχίες πυραύλων κατευθυνόμενων με ραδιεντοπισμό, κατέρριψε τις 421 από τις περίπου 1.500 ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
  
Το Ισραήλ, που σήμερα διαθέτει 5 τέτοιες συστοιχίες, λέει ότι χρειάζεται 13 για να εξασφαλίζεται ικανοποιητική πυραυλική άμυνα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Μια πηγή της στρατιωτικής βιομηχανίας τοποθετεί το κόστος για το Ισραήλ στα περίπου 50 εκατ. δολάρια ανά συστοιχία.