Στην πιο αιματηρή χρονιά ήδη των τελευταίων 15 ετών έχει αναδειχθεί η φετινή για το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (International Press Institute, IPI), που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, από την αρχή του 2012 έως σήμερα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος 119 δημοσιογράφοι.
Η Συρία αποτελεί, με βάση τα στοιχεία αυτά, την πιο επικίνδυνη χώρα, με 36 καταγεγραμμένους νεκρούς δημοσιογράφους, ενώ ακολουθεί η Σομαλία, όπου 16 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από στοχευμένες επιθέσεις. Το Μεξικό, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες παραμένουν επίσης πολύ επικίνδυνες χώρες για τους ρεπόρτερ, σύμφωνα με το IPI.
Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από το 1997, όταν το IPI άρχισε να καταγράφει συστηματικά τέτοια στατιστικά στοιχεία, όπως διευκρίνισε το ίδιο σε ανακοίνωσή του.
Το 2011, 102 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Ο προηγούμενος πιο αιματηρός απολογισμός είχε καταγραφεί το 2009, οπότε είχαν καταγραφεί 110 θάνατοι.
Ο απολογισμός συμπεριλαμβάνει τους δημοσιογράφους οι οποίοι απεβίωσαν εξαιτίας της δουλειάς τους ή κατά την διάρκεια κάποιας αποστολής που τους είχε ανατεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα π.χ. καταμετρώνται επίσης.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Ινστιτούτο, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων που καταγράφηκαν έπεσαν θύματα στοχευμένων επθέσεων.