Οι συνδέσεις της Βόρειας Κορέας με το Ιντερνετ, οι οποίες είχαν πλήρως διακοπεί χθες εξαιτίας γιγάντιας βλάβης επανήλθαν σήμερα έπειτα από περισσότερες από εννέα ώρες παράλυσης, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της Πληροφορικής αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν πως η κομμουνιστική χώρα έγινε στόχος αντιποίνων μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony.
Τα τέσσερα δίκτυα Ιντερνετ που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, οι συνδέσεις των οποίων περνούν από την China Netcom, θυγατρική της China Unicom, παρέλυσαν επί εννέα ώρες και 31 λεπτά, δήλωσαν οι ειδικοί της εταιρείας Dyn Research, με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Πληροφορικής.
Τα αίτια της τεράστιας βλάβης παραμένουν άγνωστα. Σημειώνεται λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αμερικανικά αντίποινα έπειτα από την μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της εταιρείας Sony, η οποία αποδόθηκε από το FBI στην Πιονγκγιάνγκ.
"Δεν θα εκπλαγώ εάν η βλάβη είναι το αποτέλεσμα επίθεσης", δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, υπεύθυνος θεμάτων Ιντερνετ στην Dyn Research.
Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. "Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σειρά μέτρων για να απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. Ανάμεσα στις απαντήσεις, ορισμένες θα είναι ορατές, ορισμένες όχι", πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η επίθεση κατά της Sony αποτελεί πράξη πολέμου. "Πιστεύω ότι αποτελεί πράξη κυβερνοβανδαλισμού με μεγάλες συνέπειες", είπε δεσμευόμενος για μία "αναλογική" απάντηση στη επίθεση αυτή, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση κατά της Sony Pictures, η οποία ματαίωσε τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας "Interview", μίας κωμωδίας με θέμα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τη Sony παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων δεν αρχίσει η προβολή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως το σενάριο της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς email με ενοχλητικό περιεχόμενο για τα μέλη της διεύθυνσης της Sony.
Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερς με την ονομασία "Φρουροί της Ειρήνης".
Την Κυριακή, η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε έρευνα και απείλησε με αντίποινα κατά του Λευκού Οίκου και άλλων αμερικανικών στόχων, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων.
Η κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας έχει μακρύ ιστορικό αρνήσεων ευθυνών, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές που διατυπώνει η Πιονγκγιάνγκ απάντησε: "Συμβουλεύουμε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει στο στάδιο αυτό από κάθε απειλητική ενέργεια".
Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Κίνα να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.
Ως μοναδικός πάροχος του Ιντερνετ, θα ήταν εύκολο για την Κίνα να διακόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο, δηλώνουν ειδικοί του τομέα της Πληροφορικής.
Χθες, από το Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε "τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοτρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή", χωρίς να αναφερθεί ειδικά στη Βόρεια Κορέα.