Βρήκαν το φως τους χιλιάδες Ινδονήσιοι

Το χαμόγελο σε χιλιάδες Ινδονήσιους κατάφερε να δώσει ξανά ένας γιατρός από το Νεπάλ ο οποίος έστησε “στρατόπεδα” επέμβασης ματιών στη Σουμάτρα.

Αρκετοί ασθενείς κατασκήνωσαν έξω από τα δύο νοσοκομεία, στα οποία πραγματοποιήθηκε η κοινωνική αυτή δράση, τρώγοντας κονσέρβες και περιμένοντας για το χειρουργείο που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Μέσα σε οκτώ ημέρες έγιναν περισσότερες από 1.400 επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη.

“Ήμουν τυφλή για τρία χρόνια, και είναι πραγματικά άσχημο”, είπε στο Associated Press μια 65χρονη γυναίκα της οποίας η όραση αποκαταστάθηκε μετά την επέμβαση. “Δούλευα σε ένα αγρόκτημα αλλά πια ήταν αδύνατο να εργαστώ”, πρόσθεσε ανακουφισμένη.

Η Ινδονησία έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά τυφλών παγκοσμίως και αποτελεί ιδανικό τόπο για το Ruit ο οποίος οργανώνει τέτοιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της προώθησης της χειρουργικής  διαδικασίας, χωρίς ράμματα, που ο ίδιος επινόησε. Πιστεύει πως διδάσκοντας σε νέους γιατρούς τη μέθοδό του για την αφαίρεση του καταρράκτη θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των τυφλών.

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης παγκοσμίως και επηρεάζει περίπου 20 εκατ. ανθρώπους που ζουν κυρίως σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.