Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση της Χιλής έχει εξελιχθεί μια νεαρή συνδικαλίστρια που ηγείται του φοιτητικού κινήματος.
Η 24χρονη Καμίλα Βαγέχο, φοιτήτρια Γεωγραφίας, σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα “Guardian”, τονίζει για να αλλάξει η Χιλή “χρειάζεται μια κοινωνική επανάσταση”.
Στόχος του κινήματος, λέει, πρέπει να είναι η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού που επιβλήθηκε το 1973 με το πραξικόπημα του Πινοτσέτ.
Σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων, οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα που αγγίζουν έως και τα 8.000 ευρώ ετησίως την ώρα που το μέσο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών είναι κάτω των 600 ευρώ.
Όπως αναφέρει “πλέον, η επιλογή για τον μέσο Χιλιανό φοιτητή είναι η εξής: Είτε θα έχει υπέρογκα χρέη, είτε δεν θα τύχει μιας αξιοπρεπούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.
Οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα χρηματοδότησης, το οποίο σήμερα επιβαρύνει όσες οικογένειες δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, με αποτέλεσμα οι νέοι να ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία υπερχρεωμένοι, αφού προσφεύγουν σε δανεισμό για να καλύψουν τα έξοδά τους.
“Απαιτούμε διαρθρωτικές αλλαγές. Να σταματήσει η παιδεία να είναι καταναλωτικό αγαθό, να γίνει δικαίωμα που το διασφαλίζει η πολιτεία”, τονίζει η Βαγέχο, η οποία πέρσι κατάφερε μια σημαντική νίκη απέναντι στον Πινέρα, αναγκάζοντάς τον να συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό του 2012, επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και υποσχέσεις για υποτροφίες στους φτωχότερους φοιτητές.