Ο πιο ολιγαρκής ηγέτης στον κόσμο

Είναι πρόεδρος κράτους και ζει σαν ένας χαμηλόμισθος υπάλληλος σε μια χώρα όπως η Γερμανία και αυτό από επιλογή του. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος αν και λαμβάνει ως μισθό για το αξίωμά του το ποσό των 9.700 ευρώ στην τσέπη του βάζει μόλις τα 970 αφού τα υπόλοιπα τα δωρίζει σε κοινωφελή ιδρύματα.

“Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα”, δηλώνει ο πρώην αντάρτης του κινήματος Τουπαμάρος, ο οποίος διαθέτει ως περιουσιακό στοιχείο μόνο ένα μπλε σκαραβαίο που είχε αγοράσει το 1987.

Στις δημόσιες εμφανίσεις του είναι πάντα με καθημερινά και συνήθως παλιά ρούχα αντί για  ακριβά κοστούμια, και ζει σε ένα αγρόκτημα.

“Με αποκαλούν φτωχό, αλλά εγώ δεν νιώθω έτσι. Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας διαρκώς ολοένα και περισσότερα υλικά αγαθά” είναι μια  φράση που συμπυκνώνει την προσωπική φιλοσοφία του 77χρονου πολιτικού.

Έχει περάσει 14 χρόνια στη φυλακή την περίοδο της δικτατορίας στη χώρα και έχει δεχθεί πυροβολισμούς έξι φορές.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και η κοινωνική ισότητα.