Τανζανία: Τους δολοφονούν επειδή είναι αλμπίνο!

Η πόλη Μουάντζα (Mwanza) της Τανζανίας είναι γνωστή και ως "πρωτεύουσα της μαγείας". Στην πόλη αυτή ειδικά αλλά και σε όλη την Τανζανία, οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό (ή αλφισμό, όπως λέγεται διαφορετικά) καταγγέλλουν πως τους "σφάζουν σαν τα ζώα" και ζητούν προστασία από το κράτος.

Τα ποσοστά δολοφονιών των αλμπίνο στη χώρα είναι πάρα πολύ υψηλά. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Μόλις 10 άτομα όμως έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για φόνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πρόβλημα είναι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τις δολοφονίες.

Στην Τανζανία υπάρχει μια δεισιδαιμονία πως τα μέλη του σώματος ενός αλμπίνο φέρνουν πλούτη και έτσι πολλοί επιδίδονται σε ένα μακάβριο εμπόριο μελών των δολοφονημένων αλμπίνο.

Στη Μουάντζα ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό. Στο κοντινό νησί Ουκερέουε, υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι με αλμπινισμό. Παλαιότερα, υπό το φόβο των προκαταλήψεων και της κοινωνικής κατακραυγής, οι οικογένειες άφηναν εδώ τα παιδιά τους που έπασχαν από αλμπινισμό.

Η κυβέρνηση της χώρας διεξάγει μια καμπάνια, η οποία όμως δεν φαίνεται να αποδίδει και πολλά. Οι κοινότητες ανθρώπων με αλμπινισμό ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες καθώς φοβούνται για τη ζωή τους καθημερινά.  

Πηγή BBC