Μεντβέντεφ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ρωσικού προϋπολογισμού για το 2015 άφησε ανοικτό ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν σημαντικά.

"Αν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν σημαντικά, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα οικονομικά σενάριά μας και ενδεχομένως θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τον προϋπολογισμό. Όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η υποτίμηση του ρουβλίου πλήττει τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε πως η ισοτιμία του νομίσματος είναι αυτή τη στιγμή κατώτερη της πραγματικής αξίας του και πως πιστεύει ότι θα ενισχυθεί.

Το ρούβλι, επιβαρυμένο από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχασε φέτος 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του ευρώ, προκαλώντας κινήσεις πανικού εκ μέρους των αποταμιευτών.

"Η εξασθένηση του ρουβλίου έχει έναν ορισμένο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, στον ισοσκελισμό του και για έναν αριθμό άλλων λόγων επίσης, εντούτοις όμως ... η σημαντική εξασθένηση του ρουβλίου δεν ωφελεί το κράτος και την οικονομία", δήλωσε στη συνέντευξή του ο Μεντβέντεφ.

"Κυρίως δεν πρέπει να υποκύπτουμε στην υστερία, πρέπει να οπλισθούμε με υπομονή και να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα σε παρόμοιες καταστάσεις" κατά το παρελθόν, πρόσθεσε.

"Το 2008-2009, όταν το ρούβλι είχε εξασθενήσει πολύ, ένα μέρος του πληθυσμού έσπευσε στα γραφεία συναλλάγματος για να αλλάξει τα ρούβλια του με σκληρό συνάλλαγμα, αλλά στο τέλος το ρούβλι ενισχύθηκε", εξήγησε.

"Αυτοί που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε δολάρια ή σε άλλο σκληρό συνάλλαγμα έχασαν χρήματα".

"Η πλειονότητα των οικονομολόγων κρίνει πως η ισοτιμία του ρουβλίου είναι κάτω της πραγματικής αξίας του", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Είναι προφανές πως θα γίνει μια ανατίμηση, δεν ξέρω πότε, αυτό το μήνα, σε ένα μήνα, και θα φθάσουμε σε μια ισορροπία".

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη πως η ρωσική οικονομία "έχασε πιθανόν" εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της "μερικές δεκάδες δισεκ. δολάρια".

Όμως "σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων μας, η ευρωπαϊκή οικονομία, μόνο και μόνο με την ακύρωση των συμβολαίων με τη Ρωσία και με τα περιοριστικά μέτρα, έχασε φέτος 40 δισ. ευρώ και θα χάσει τον ερχόμενο χρόνο 50 δισεκ. ευρώ", συνέχισε προσθέτοντας πως οι κυρώσεις "δεν είναι καλές για κανένα".

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία θα χρειασθεί "αρκετό καιρό" για να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η επιστροφή της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε νωρίτερα φέτος στη ρωσική επικράτεια από την Ουκρανία, ήταν το πεπρωμένο της Ρωσίας, απηχώντας ανάλογα σχόλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η Κριμαία δεν είναι ένα οικονομικό θέμα", τόνισε κατά τη συνέντευξή του. "Όταν ομιλούμε για την Κριμαία ... συνειδητοποιούμε πως είναι η ιστορία μας, το πεπρωμένο και ο πόνος μας επίσης ... και ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζούν εκεί οι οποίοι ψήφισαν φέτος να επιστρέψουν στη Ρωσική Ομοσπονδία".