Συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Γάζα

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ήρθαν η Χαμάς και το Τελ Αβίβ όπως επιβέβαιωσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ωστόσο, παρότι η εκεχειρία θα ίσχυε από τις 9 το βράδυ ήδη μέσα στην πρώτη ώρα έπεσαν 12 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε το γεγονός της συμφωνίας ωστόσο προειδοποίησε ότι αν η εκεχειρία αποτύχει ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερη δράση στην περιοχή. Ο ίδιος, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον ενημέρωσε γαι τη βούλησή του "να δώσει μια ευκαιρία για εκεχειρία".

Το ρόλο του εγγυητή στη σημερινή συμφωνία φέρεται να έχει η Αίγυπτος, όπου άλλωστε την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε νέος γύρος κρίσιμων διαβουλεύσεων σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αμερικανίδα ομολόγό του η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Επίσης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ισραήλ δεν δηλώνει διατεθειμμένο να άρει τον περιορισμό στην περιοχή.

“Ο πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Αιγύπτου ώστε να επιτευχθεί μια σταθερή εκεχειρία και μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα-Νετανιάχου.

Το μεσημέρι έφτασε στο Κάιρο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, “Η Κλίντον και ο Μόρσι συζήτησαν τρόπους για την επίτευξη μιας αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, την επιβολή εκεχειρίας, καθώς και πώς θα μπορέσει να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”.

Στην περιοχή βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για ένα νέο γύρο συνομιλιών με το Μόρσι, καθώς η Αίγυπτος έχει αναλάβει το ρόλο του βασικού διαπραγματευτή για την επίτευξη ειρήνης στη Γάζα.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στο Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.