Χαράτσι στους Ισραηλινούς λόγω… Γάζας

Οι ισραηλινοί πολίτες είναι αυτοί που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν το... λογαριασμό του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, το κόστος της ισραηλινής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τετάρτη ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια σεκέλ, ήτοι 767 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας The Marker, από το ποσό αυτό, δυο δισεκατομμύρια σεκέλ (511 εκατομμύρια δολάρια) είναι το κόστος της επίθεσης από στρατιωτικής πλευράς και τα υπόλοιπα 255 εκατομμύρια δολάρια το κόστος στον πολιτικό τομέα από τις εκατοντάδες παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το έμμεσο κόστος της σύρραξης αυτής, όπως η απώλεια παραγωγικότητας στη βιομηχανία και τον τουρισμό δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.

Πυρά πάντως, οικονομικής φύσεως, ετοιμάζει η ισραηλινή κυβέρνηση και για τους πολίτες της καθώς συζητάται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 18% για να... βγουν τα έξοδα του πολέμου.

Όσο για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου... το Ισραήλ μετρά τουλάχιστον 6 νεκρούς, οι Παλαιστίνιοι 140. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, πολύ μεγάλος αριθμός των θυμάτων είναι μικρά παιδιά.