Έκρηξη λεωφορείου στο κέντρο του Τελ Αβίβ- Συμβολικό χτύπημα (;)

13.10 Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, η αστυνομία του Ισραήλ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για 2 υπόπτους για την επίθεση στο λεωφορείο. Πανηγυρισμοί για την επίθεση από τη Χαμάς.

12. 37  Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως μεταβαίνει στο Πεκίνο ειδικός απεσταλμένος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά οκτώ ημέρες συνεχώς ισραηλινών βομβαρδισμών της Γάζας.

12. 27 Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση από την έκρηξη λεωφορείου. Άγνωστα τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τις Αρχές.

12.05 Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

 Τουλάχιστον 140 νεκροί και περισσότεροι από 950 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός της σύρραξης που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ριγιάντ Μανσούρ ασκώντας πίεση στις 15 χώρες-μέλη να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση "Πυλώνας Άμυνας", που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος διευκρινίζει στην επιστολή του ότι υπάρχουν "πολλά παιδιά" μεταξύ των 140 Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πέντε Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης, έχουν χάσει τη ζωή τους, από τα πλήγματα με πυραύλους.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα) για ένα αίτημα από τις αραβικές χώρες που απαιτούν μια δημόσια σύνοδο για την κρίση στη Γάζα. Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Στόχος έγινε και το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Πρακτορείου.

Ο φωτογράφος, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο, στον 4ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο στεγάζει επίσης και ένα εμπορικό κέντρο στο ισόγειο, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν τραυματίστηκε, προσθέτοντας ότι τρεις ρουκέτες φαίνεται ότι έπληξαν τον έκτο όροφο.

Κλιμάκωση της σύγκρουσης και της διπλωματίας

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί το τελευταίο 24ωρο. 2 νεκρούς μετρά το Ισραήλ. Πολλές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν ρεύμα ενώ σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ξένων δικτύων όλη τη νύχτα δεν σταμάτησαν οι ήχοι των εκρήξεων. Περισσότεροι από 100 στόχοι επλήγησαν από ισραηλινά πυρά την Τρίτη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στη Γάζα το οποίο θεωρείται -από το Ισραήλ- αρχηγείο της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση πυρός. Οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα σε αιγυπτιακό έδαφος, δεν αποδώσει προς το παρόν καρπούς. Αν και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι θα υπάρξει ανακοίνωση εκεχειρίας σύντομα, το Ισραήλ το διαψεύδει.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Χαμάς θα ήταν παραπάνω από χαρούμενη εάν είχε μια προσωρινή κατάπαυση, ένα τάιμ άουτ... για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν το οπλοστάσιο τους για να ρίξουν πυραύλους στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό” είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Mark Regev.

 Υπέρ της "αποκλιμάκωσης" της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης τάχθηκε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο δεν έκανε κάποια αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις της με την ισραηλινή ηγεσία.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, σύμμαχος ταυτόχρονα του Ισραήλ και της Τουρκίας, επέκριναν την Άγκυρα για τις φραστικές της επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είναι ένα "τρομοκρατικό κράτος" και διαπράττει "εθνοκάθαρση" σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Την "ιδιαιτέρως βαριά ευθύνη" του Ιράν στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Γάζα κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς.

"Στη Γάζα υπάρχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ως και 75χλμ, και αυτά είναι ιρανικά όπλα. Η ευθύνη του Ιράν είναι ιδιαίτερα βαριά", δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό France Culture. Αναφορικά με την κατάπαυση του πυρός, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: “διατηρώ ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα μια εκεχειρία".