Προσωρινή εμπλοκή στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας, που εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα αιμορραγεί από τα ισραηλινά πυρά, πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες σε διπλωματικό επίπεδο.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης διπλωματικής λύσης αλλά δεν αποκλείει μια χερσαία επίθεση αν συνεχιστούν από την απέναντι πλευρά οι ρίψεις ρουκετών.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι “το  Ισραήλ επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση για την κρίση στη Γάζα αλλά δεν θα διστάσει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά Παλαιστίνιων στρατιωτών αν χρειαστεί”.

Νωρίτερα ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ τείνει "ένα χέρι προς τους γείτονές του που επιθυμούν την ειρήνη", ενώ με το άλλο κρατά ένα "σπαθί" εναντίον όσων επιθυμούν την καταστροφή του.

"Τείνουμε το χέρι προς τους γείτονές μας που επιθυμούν την ειρήνη, όμως στο άλλο χέρι κρατάμε γερά και σταθερά το σπαθί του Δαβίδ εναντίον όσων θέλουν να εξαφανιστεί αυτή η χώρα", προειδοποίησε ο Ισραηλινός ηγέτης.

Στο μεταξύ πηγές από το Ισραήλ και στρατιωτικοί από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου αξιωματούχου της Χαμάς, δήλωσαν ότι αποφασίστηκε παύση του πυρός, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Μαρκ Ραγέβ, δήλωσε στο CNN ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας πως "η μπάλα παραμένει στο παιχνίδι".

Τη συνέχιση των συνομιλιών, χωρίς να έχει αποφασιστεί για την ώρα εκεχειρία, επιβεβαίωσε στο Reuters Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες καθώς προς το Ισραήλ κατευθύνεται και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναμένεται αύριο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Νωρίτερα, την Τρίτη, αισιόδοξος ότι εντός της ημέρας θα τερματιστεί, έστω προσωρινά, η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για εκεχειρία στην περιοχή.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι “η φάρσα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας θα τερματιστεί σήμερα”, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena και  εκτίμησε ότι “οι προσπάθειες να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ θα έχει θετικά αποτελέσματα τις επόμενες ώρες”.

Ωστόσο οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τον αριθμό των νεκρών (από την πλευρά των Παλαιστινίων) να έχει ανέλθει πλέον στους 121 εκ των οποίων πολλά παιδιά και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 900. Το Ισραήλ επισήμως θρηνεί τρεις πολίτες.

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη από μια νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μοχάμεντ Μόρσι, διαμέσου του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.