Παγκόσμια ανησυχία για την επίθεση σε συναγωγή με 4 νεκρούς

Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΛΜΑΠ) ανέλαβε την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης σε εβραϊκή συναγωγή στη δυτική Ιερουσαλήμ, με θύματα 4 Εβραίους που προσευχόταν εκείνη την ώρα. Οι τέσσερις πιστοί ήταν Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα - τρία από τα θύματα είχαν επίσης αμερικανική υπηκοότητα, ενώ το τέταρτο ήταν Βρετανοϊσραηλινός.

Όπως αναφέρουν καναδικά μέσα ενημέρωσης, ένας γιατρός με διπλή ισραηλινή και καναδική υπηκοότητα βρίσκεται ανάμεσα στους 8 τραυματίες, αλλά το όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι κηδείες και των 4 θυμάτων έγιναν σήμερα ενώ εκατοντάδες ορθόδοξοι Εβραίοι απέτισαν φόρο τιμής.

"Το Ισραήλ θα αντιδράσει με σιδηρά πυγμή σε αυτές τις δολοφονίες εβραίων" δήλωσε με ανακοίνωση του ο Νετανιάχου και διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και να κατεδαφιστούν τα σπίτια των Παλαιστίνιων που εξαπέλυσαν την επίθεση.

Την επίθεση στη συναγωγή Κεχιλάτ Μπνέι έκαναν δύο μέλη της ένοπλης πτέρυγας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης , "Οι Ταξιαρχίες Αμπού Άλι Μούσταφα", η οποία στη συνέχεια κάλεσε τους Παλαιστινίους "ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής". 

Οι δράστες —Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ— επιτέθηκαν με τσεκούρι, μαχαίρι και ένα πιστόλι στη συναγωγή που βρίσκεται στη συνοικία Χαρ Χοφ της Δυτικής Ιερουσαλήμ, η οποία κατοικείται από ορθόδοξους εβραίους. Eικόνες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δείχνουν έναν άνδρα να κείτεται νεκρός, καλυμμένος με το παραδοσιακό ισραηλινό σάλι της προσευχής («ταλίτ»), έναν ματωμένο μπαλτά πεταμένο στο πάτωμα και μερικά αναποδογυρισμένα τραπέζια προσευχής.

Και οι δύο δράστες σκοτώθηκαν επί τόπου από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας.  

Την επίθεση καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς , τον οποίο οΙσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει ότι υποκινεί - μαζί με τη Χαμας της Λωρίδας της Γαζας - την αιματηρή βία και τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον Ιρσαηλινών πολιτών στην Ιερουσαλήμ.

Αντίθετα, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση , την αιματηρότερη που σημειώνεται εδώ και χρόνια στην ιερή πόλη. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε "έντονα την τρομοκρατική επίθεση" και κάλεσε "τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες αλλά και τους απλούς πολίτες να συνεργαστούν από κοινού για να αποκλιμακωθεί η ένταση, να απορρίψουν τη βία και να αναζητήσουν τον δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη".

Ο Τζον Κέρι , από το Λονδίνο, χαρακτήρισε την επίθεση ενέργεια "απόλυτου τρόμου". "Αυτό απλώς δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη συμπεριφορά", είπε και έκανε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση "άσκοπης βαρβαρότητας".

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι παλαιστινιακή οργάνωση η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «μαρξιστική – λενινιστική» και ιδρύθηκε το 1967. Δεν πρέπει να συγχέεται με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, (γνωστή διεθνώς και ως PLO) η οποία ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης και αναγνωρίζεται ως «μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού "από πάνω από τον ΟΗΕ και το Ισραήλ.