Ινδία: Οργή για τον θάνατο 13 γυναικών μετά από “κρατική” στείρωση

Εκατοντάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές απαίτησαν σήμερα την παραίτηση του τοπικού πρωθυπουργού του κρατιδίου Τσατίσγκαρ, Ράμαν Σινγκ, μετά τον θάνατο 13 γυναικών από σηπτικό σοκ έπειτα από μαζική στείρωση που υπέστησαν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθούν οι αρχές. Εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ενώ οι διαδηλωτές- συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και ακτιβιστές- φώναζαν συνθήματα κατά του Σινγκ και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Άλλες 14 γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν. Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο γιατρός και ο βοηθός του χειρούργησαν 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία για όλες.

"Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε σηπτικό σοκ" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, ο Άμαρ Τακούρ. "Φαίνεται ότι τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένα. Αναμένουμε τις απαντήσεις" της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έδωσε εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση και τέσσερις αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης του Τσατίσγκαρ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις διώκεται για ιατρική αμέλεια.

Η στείρωση είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους "οικογενειακού προγραμματισμού" στην Ινδία και πολλά κρατίδια προωθούν μαζικές επεμβάσεις αυτού του είδους, κυρίως για τις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Θεωρητικά, οι γυναίκες προσέρχονται εθελοντικά στα κέντρα αυτά, όμως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και δέχονται έντονες πιέσεις από υπαλλήλους των τοπικών αρχών. Επιπροσθέτως, οι συνθήκες υγιεινής στα χειρουργικά κέντρα συχνά είναι άθλιες.

Οι γυναίκες που δέχονται να στειρωθούν, αποζημιώνονται από το κράτος με το ποσό των 1.400 ρουπιών η καθεμία (περίπου 20 ευρώ).