Μεξικό: Συνελήφθη δήμαρχος ύποπτος για την εξαφάνιση 43 φοιτητών

Η μεξικανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον φυγά πρώην δήμαρχο της πόλης Ιγκουάλα και τη σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι ήταν οι υποκινητές των επιθέσεων που στις 26 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν την εξαφάνιση 43 φοιτητών- οι οποίοι πλέον θεωρούνται νεκροί.

Ο Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγός του, Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα, ήταν οι περισσότερο καταζητούμενοι φυγάδες της χώρας και συνελήφθησαν στην Πόλη του Μεξικό.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί τους φοιτητές, η εξαφάνιση των οποίων έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα. Οι φοιτητές είχαν απαχθεί από την αστυνομία, η οποία συνεργάζεται με μια ντόπια συμμορία ναρκωτικών, στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό και να περιέλθει σε δύσκολη θέση ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων από τα 56 πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής –αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ύποπτοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης–, οι 43 αγνοούμενοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν.

Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τον Αμπάρκα και την Πινιέδα, πολλοί αδελφοί της οποίας ήταν περιβόητοι λαθρέμποροι ναρκωτικών, ότι οργάνωσαν αυτή την επίθεση. Το ζεύγος διέφυγε μερικές ημέρες μετά τα γεγονότα και στις 22 Οκτωβρίου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του.