Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υποχρέωναν 14χρονα παιδιά, που είχαν αιχμάλωτα, να βλέπουν βίντεο με αποκεφαλισμούς και τα έδερναν με καλώδια.
Μάλιστα τα βασανιστήρια αυτά διήρκεσαν ακόμη και έξι μήνες, όπως καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Οι σουνίτες μουσουλμάνοι μαχητές απήγαγαν μια ομάδα 250 παιδιών στις 29 Μαΐου ενώ αυτά επέστρεφαν στην κουρδική πόλη της Συρίας, Κομπάνι, αφού είχαν δώσει σχολικές εξετάσεις στο Χαλέπι.
Οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν όλα τα κορίτσια μέσα σε λίγες ώρες, αλλά κράτησαν 153 αγόρια σε ένα σχολείο στο Μανμπίτζ, μια πόλη 55 χλμ. νοτιοδυτικά του Κομπάνι. Τα απελευθέρωσαν κατά ομάδες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο – τα 25 τελευταία αφέθηκαν ελεύθερα στις 29 Οκτωβρίου.
Η κακοποίηση αυτών των 153 παιδιών, μερικά από τα οποία κρατήθηκαν ακόμη και έξι μήνες, ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, υπογράμμισε η HRW, επικαλούμενη μαρτυρίες τεσσάρων αγοριών από την ομάδα.
Τα παιδιά αφηγήθηκαν ότι τα ανάγκαζαν να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και τα υπέβαλαν σε εντατική θρησκευτική κατήχηση, ενώ τα υποχρέωναν επίσης να παρακολουθούν βίντεο με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να πολεμούν ή να αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους, σύμφωνα με την οργάνωση που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
"Αυτοί που δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα ξυλοκοπούνταν. Μας έδερναν με ένα πράσινο λάστιχο ή ένα χοντρό καλώδιο με σύρμα πλεγμένο γύρω του. Χτυπούσαν επίσης τις πατούσες των ποδιών μας", φέρεται να δήλωσε ένα αγόρι.
"Μερικές φορές έβρισκαν δικαιολογίες για να μας χτυπούν χωρίς λόγο... Μας έβαζαν να μαθαίνουμε στίχους του Κορανίου και έδερναν αυτούς που δεν κατάφερναν να τους μάθουν".
"Ένα παιδί που μουρμούρισε 'ω, μητέρα!' όταν το έπιασαν στο δωμάτιο μιας άλλης ομάδας, το έδεσαν, το κρέμασαν με τα χέρια του δεμένα στην πλάτη του και το ένα του πόδι δεμένο με τα χέρια του και του είπαν ότι θα έπρεπε να επικαλεσθεί τον Θεό και όχι τη μητέρα του", είπε ένα άλλο αγόρι.
Τα τέσσερα παιδιά από τα οποία πήρε συνέντευξη η HRW πρόσθεσαν πως ιδιαίτερα κακή ήταν η μεταχείριση των παιδιών που είχαν συγγενείς στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες υπερασπίζονται την Κομπάνι.
Οι δεσμοφύλακές τους, που προέρχονταν από τη Συρία, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία, "τους ζήτησαν να τους δώσουν τις διευθύνσεις των οικογενειών τους, εξαδέλφων, θείων, λέγοντάς τους, 'Όταν πάμε στην Κομπάνι, θα τους βρούμε και θα τους κομματιάσουμε'. Θεωρούν τα μέλη των YPG απίστους", είπε ένας 15χρονος στην HRW.
Τα αγόρια είπαν πως δεν τους δόθηκε καμιά εξήγηση για την απελευθέρωσή τους πέραν του ότι τελείωσαν τη θρησκευτική τους εκπαίδευσή. "Τους έδωσαν 150 συριακές λίρες (1 δολάριο), ένα DVD με θρησκευτικό υλικό και τα άφησαν να φύγουν", ανακοίνωσε η HRW.
Τα τελευταία παιδιά που απελευθερώθηκαν ζητούν τώρα καταφύγιο στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση.
Άλλοι Κούρδοι, παιδιά και ενήλικες, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία, επισήμανε η HRW. Το Ισλαμικό Κράτος πιστεύεται ότι κρατάει επίσης λιγότερους από 10 δυτικούς ομήρους, περιλαμβανομένων ξένων δημοσιογράφων.