Λιβύη: Εγκαταλείπουν μαζικά οι κάτοικοι την Βεγγάζη

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα κοντά στο λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σήμερα, όταν ο στρατός με την υποστήριξη δυνάμεων που δηλώνουν πίστη σε έναν απότακτο στρατηγό- τον Χαλίφα Χάφταρ - επιτέθηκαν σε ισλαμιστές μαχητές της ομάδας "Ασπίδα της Λιβύης".

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης και ΜΜΕ της χώρας, δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, υπακούοντας στη διαταγή του στρατού να εγκαταλείψουν ως το μεσημέρι την περιοχή του λιμένα. Παράλληλα, η Ερυθρά Ημισέληνος προχώρησε στην εκκένωση του κυριότερου μαιευτηρίου της πόλης, όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες δυσκολεύονταν να φθάσουν λόγω των μαχών. Η κλινική —η οποία έχει πληγεί πολλές φορές λόγω των μαχών— θα μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς άρματα μάχης και συστοιχίες πυροβολικού αναπτύσσονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση προέλασαν στο κέντρο της Βεγγάζης, σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο αλ Ουάσατ.

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ο στρατός άρχισε την επίθεσή του στη Βεγγάζη, εδώ και δύο εβδομάδες. Χθες, Κυριακή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι στην πόλη.

 

Φόβοι για νέο εμφύλιο στη Λιβύη

Τρία χρόνια μετά την ανατροπή και εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι (Οκτώβριο του 2011), οι φόβοι περί ξεσπάσματος ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη εντείνονται, καθώς μια πληθώρα ένοπλων οργανώσεων στη χώρα εντάσσονται στις δύο κύριες αντίπαλες παρατάξεις.

Η εκλεγμένη Βουλή και η κυβέρνηση, που έχει μετακινηθεί στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και δέχονται, κατά πληροφορίες, υποστήριξη από την Αίγυπτο και κράτη του Κόλπου.

Παραστρατιωτικές ομάδες από τη Μισράτα και ισλαμιστές σύμμαχοί τους ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου έχουν εγκαταστήσει μια αντίπαλη κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμφιλίωση των δύο πλευρών μέχρι τώρα τουλάχιστον αποτυγχάνουν.