Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ έχει εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε σήμερα ένας συνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς από το Παλάτι του Έθνους στην Ουαγκαντούγκου, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να ζητήσουν την παραίτηση του Κομπαορέ, έπειτα από τις χθεσινές βίαιες διαδηλώσεις και τη διάλυση της Βουλής από τον στρατό.
Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Ονόρε Τραόρε ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εξουσία και τίθεται επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Λίγο μετά τις δηλώσεις, ο ίδιος ο Κομπαορέ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι παραιτείται και ότι η θέση του αρχηγού του κράτους είναι πλέον κενή, έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία. Στην ανακοίνωσή του, ο Κομπαορέ επισημαίνει: «Με την έγνοια να διατηρηθούν τα δημοκρατικά κεκτημένα και η κοινωνική ειρήνη, δηλώνω ότι υπάρχει κενό εξουσίας με στόχο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος η οποία θα πρέπει να οδηγήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών το ανώτερο σε 90 ημέρες».
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια βαριά οπλισμένη οχηματοπομπή φέρεται να μεταφέρει τον Κομπαορέ και ταξιδεύει προς την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με τη Γκάνα.
Ο Κομπαόρε αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να παραιτηθεί και μάλιστα είχε δηλώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, σχετικά με τη συγκρότηση μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο όχλος λεηλατεί την πρωτεύουσα
Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου και την ανάληψη της εξουσίας από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, πολλά κτίρια στη συνοικία όπου εδρεύουν τα υπουργεία, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, λεηλατήθηκαν από τον όχλο και υπό την ανοχή του στρατού.
Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εφοδιασμένοι με χειράμαξες, κυκλοφορούσαν στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, έξηλώνοντας από πολλά υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια τα παράθυρα, τις πόρτες, τα κλιματιστικά - ενώ κάποιοι πήραν ακόμη και τα τραπέζια και τις καρέκλες.
"Δεν είμαστε κλέφτες. Απλώς παίρνουμε πίσω αυτά που μας έκλεψε η συμμορία του Κομπαορέ", είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.
Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σπανίως επενέβαιναν στις λεηλασίες. Ένας αστυνομικός επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται από το πρωί. "Περιπολούμε, μερικές φορές τους ζητάμε να μην πάρουν τα πράγματα και εκείνοι υπακούν", είπε, αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή μέχρι στιγμής στους αστυνομικούς να σταματήσουν τους κλέφτες.
Μολονότι έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον στρατό "για να προστατευθούν οι περιουσίες και οι ζωές", δεν εφαρμόζεται αυστηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Την Πέμπτη τα σπίτια πολλών στελεχών του καθεστώτος Κομπαορέ λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν στην πρωτεύουσα και το Μπόμπο Ντιουλάσο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης πολλοί έμποροι που θεωρούνταν προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο και τον αδελφό του, τον Φρανσουά Κομπαορέ.