Σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα το Σάββατο στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρείχαν υποστήριξη με μαχητικά ελικόπτερα στο στρατό της χώρας, ανέφεραν νωρίτερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
"Οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μάχονται προκειμένου να διασφαλίσουν την περιοχή γύρω από την πόλη της Γκόμα", δήλωσε ο Τζουλιέν Παλούκου, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας του Βόρειου Κίβου, μέσω ραδιοφωνικού σταθμού.
Πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών –MONUSCO- στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απέστειλε μαχητικά ελικόπτερα τα οποία ήταν σε θέση να ενισχύσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα της χώρας ώστε να επιτευχθεί η ανάκτηση του βόρειου τμήματος της πόλης Κιμπούμπα, το οποίο νωρίτερα είχαν καταλάβει αντάρτες του κινήματος Μ23.
"Η MONUSCO πρόσφερε υποστήριξη στα κυβερνητικά στρατεύματα της χώρας με ελικόπτερα ώστε να αποφευχθεί η πρόοδος των ανταρτών από την Κιμπούμπα στην Κιλιμανιόκα", επισήμανε ο Παλούκο.
Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό δήλωσε αργότερα ότι αφότου οι πολίτες αναγκάστηκαν, για λόγους ασφαλείας, να εγκαταλείψουν την περιοχή, η MONUSCO έστειλε τα μαχητικά της ελικόπτερα για να χτυπήσουν θέσεις των ανταρτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με πηγή τα Ηνωμένα Έθνη, δεν υπάρχουν θύματα από καμία πλευρά. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό έχει ως στόχο την προστασία των αμάχων και την υποστήριξη των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η αποστολή χρονολογείται από το 1999.
Ο Παλούκα πρόσθεσε επίσης ότι ο στρατός έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αποτραπεί η κατάληψη της Γκόμα από τους αντάρτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε ειδική σύσκεψη στη Νέα Υόρκη ώστε να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Το βράδυ της Πέμπτης, η ομάδα ανταρτών Μ23 έχει δηλώσει ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον τους από κυβερνητικά στρατεύματα και αυτοί με τη σειρά τους ανταπέδωσαν. Αυτό σήμανε και τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Χιλιάδες πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά τη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καταφεύγοντας στη γειτονική Ρουάντα.
Ο ΟΗΕ και η Κινσάσα έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Ρουάντα ότι τάσσεται υπέρ του κινήματος M23, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μέλη της φυλής Τούτσι –όπως και η κυβέρνηση της Ρουάντα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το κίνημα Μ23 ιδρύθηκε στις αρχές του έτους από πρώην αντάρτες που είχαν ενσωματωθεί το 2009 στον στρατό και πλέον ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.
Εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, περισσότεροι από 390.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον περασμένο Απρίλιο.
O ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρεται επίσης, τουλάχιστον 6.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και να καταφύγουν στη Ρουάντα και την Ουγκάντα.