Μια Ελληνίδα του Σίδνεϊ είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία έγινε με επιτυχία πρωτοποριακή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς από γιατρούς του νοσοκομείου St Vincent's.
Πρόκειται για την 57χρονη Μισέλ Γρίμπιλα στην οποία η μεταμόσχευση έγινε πριν δυο μήνες. Σήμερα η ίδια λέει πως αισθάνεται σαν 40χρονη!
«Ήμουν πολύ άρρωστη. Μετά την μεταμόσχευση είμαι διαφορετικός άνθρωπος» είπε η κα Γρίμπιλα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Γρίμπιλα είναι μάνα του Κώστα Γρίμπιλα, του Ελληνοαυστραλού που ζει χάρη στην καρδιά του Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ που είχε δολοφονηθεί στη Μύκονο.
Ο Κώστας Γρίμπιλας, πριν από περίπου έναν χρόνο έχασε την κορούλα του, τη μόλις εννέα μηνών Κωνσταντίνα - Αγγελική
Ο ίδιος για τη μεταμόσχευση που έγινε στη μάνα του έγραψε στο προφίλ του στο facebook: «Με τη Φώτιση Του Κυρίου οι γιατροί πραγματοποίησαν άλλο ένα θαύμα! Μια μέθοδος που υπόσχεται την "ανάσταση νεκρών" καρδιών και τη σωτηρία μεγαλύτερου ποσοστού ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για το Δώρο ζωής...».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου St Vincent's, στο Σίδνεϊ, ανάμεσά τους και η Μισέλ Γρίμπιλα.
Η μέθοδος που επινόησαν περιγράφεται ως «εκπληκτική» και μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που διενεργούνται αυτήν τη στιγμή. Και αυτό, διότι έως τώρα τα μεταμοσχευτικά κέντρα μπορούσαν να μεταμοσχεύσουν μόνο καρδιές από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα.
Όμως οι επιστήμονες από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του St Vincent's ανακοίνωσαν ότι μεταμόσχευσαν με επιτυχία καρδιές οι οποίες είχαν πάψει να κτυπούν για 20 λεπτά.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδιολόγος και διευθυντής της Μονάδας δρ Peter MacDonald, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα.
Η κονσόλα περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο επινοήθηκε από επιστήμονες του St Vincent's και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος Victor Chang.
Οι καρδιές βυθίστηκαν σε αυτό το υγρό και στη συνέχεια συνδέθηκαν με ένα αποστειρωμένο κύκλωμα για να ανακτήσουν την παλμική λειτουργία τους και να διατηρηθούν ζεστές.
Η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε για τέσσερις ώρες πριν από τις μεταμοσχεύσεις, ούτως ώστε να αξιολογήσουν οι γιατροί την «συμπεριφορά» κάθε καρδιάς έπειτα από την επανεκκίνησή της και να εξακριβώσουν εάν είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση ή όχι.
Ο καρδιοθωρακοχειρουργός δρ Kumud Dhital που πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είπε ότι «πήδηξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να κτυπάει στο στήθος της Μισέλ Γρίμπιλα που την έλαβε, προσθέτοντας πως η μεταμόσχευση έγινε εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία.