Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Κομπάνι

Οι στρατιωτικές νίκες του Ιρακινού στρατού- με την βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού- εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αποδεικνύονται συχνά πρόσκαιρες καθώς οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς την Βαγδάτη, πολιορκώντας και κατακτώντας πόλεις-κλειδιά.  

Μεγάλο μέρος της προσοχής των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί στη πολιορκημένη πόλη Κομπάνι, στη Συρία, όπου οι Σύροι Κούρδοι αποκρούουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών εδώ και 40 ημέρες.

Η πόλη περιμένει πλέον τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, Πεσμεργκά, οι οποίες επρόκειτο να μεταβούν στην Κομπάνι —μέσω Τουρκίας— χθες, αλλά η αναχώρησή τους ανεβλήθη.

Εκπρόσωπος των Σύρων Κούρδων στην Ευρώπη, ο Σινάμ Μοχάμεντ, δήλωσε ότι ως τώρα οι Πεσμεργκά δεν έχουν αναχωρήσει για την πολιορκημένη Κομπάνι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν «λέει πως είναι έτοιμη να τους στείλει, αλλά , μάλλον, το πρόβλημα είναι η Τουρκία».

Οι Ιρακινοί Κούρδοι δεν θα εμπλακούν σε χερσαίες μάχες στην Κομπάνι, αλλά θα παράσχουν υποστήριξη με πυροβολικό στους Σύρους Κούρδους, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Πριν από λίγες μέρες, το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε την αποστολή μέσω της Τουρκίας κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι, που πολιορκείται από τους μαχητές του ΙΚ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την κυριότερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το κόμμα PYD, ότι δεν επιθυμεί τη βοήθεια των πεσμεργκά, για την υπεράσπιση της πόλης αυτής απέναντι στους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Μια άλλη σημαντική μάχη κοντά στη Βαγδάτη αναμένεται να αρχίσει δυτικά της πρωτεύουσας, στην Άνμπαρ. Η πόλη Αμρίγιατ αλ Φαλούτζα είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές από τους μαχητές του ΙΚ επί εβδομάδες. Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός του Ιράκ προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια επιχείρηση για να σπάσει την πολιορκία.

Ωστόσο το ΙΚ διατηρεί αμείωτη την πίεση προς τις δυνάμεις ασφαλείας: σήμερα επιτέθηκε σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σιίτες παραστρατιωτικούς στην πόλη αλ Μανσουρίγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.