Στη σύλληψη του Κριστιάν Λεμπέ - πρώην σωματοφύλακα του Αουγκούστο Πινοσέτ και πρώην δήμαρχο του Σαν Ντιάγκο - προχώρησαν οι αρχές της Χιλής, με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Ο Λεμπέ, μαζί με ακόμη 9 στρατιωτικούς, ήταν μέλη της μυστικής αστυνομίας που είχε συστήσει ο δικτάτορας και συντόνισε την δίωξη περίπου 3.200 αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας στα πέτρινα χρόνια 1973-1990.
Συγκεκριμένα, ο Λαμπέ συνελήφθη και κατηγορείται για συμμετοχή στην απαγωγή και ανθρωποκτονία 134 αντιχουντικών αγωνιστών κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Σύμφωνα με το στο CNN, η δράση του Λαμπέ σε στρατόπεδα βασανιστηρίων αποκαλύφθηκε όταν ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Ρεμπολέντο έφερε στο φως ανατριχιαστικές περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, μέσα από το βιβλίο του «Η άνοδος των κορακιών». Σε αυτό αναφέρεται πως, ο ίδιος ο Λαμπέ δεν συμμετείχε στα βασανιστήρια, ήταν όμως ο κεντρικός συντονιστής των απαγωγέων και των βασανιστών.
Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή είναι 9.800 περισσότερα από ό,τι πιστευόταν, με συνέπεια να ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας (1973-1990), ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.
Ο Αουγούστο Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Στις 27 Ιουνίου 1974 αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος. Στις 11 Μαρτίου 1990 όμως παραιτήθηκε από πρόεδρος, αλλά κράτησε την θέση του ως αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων.
Τον Οκτώβριο του 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, καθώς η Ισπανία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων. Τον Μάρτιο του 2000 η Αγγλία επέστρεψε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία, με δικαιολογία την κακή του υγεία. Στις αρχές του 2005 το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής για τις ίδιες κατηγορίες τoν αθώωσε.
Στις 23 Νοεμβρίου 2005 ο Πινοσέτ κατηγορούμενος για φορολογικές απάτες τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Στις 3 Δεκεμβρίου 2006 έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 90 ετών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κηδεία του υπήρχαν δύο εξίσου μεγάλες νεκρώσιμες πομπές, μια με υποστηρικτές και μια με κατακριτές.