“Καθαρή” η Σενεγάλη από τον Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σήμερα το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη, καθώς τις προηγούμενες 2 ημέρες δεν παρουσιάστηκε κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας.  

Ωστόσο, η χώρα παραμένει ευάλωτη σε "εισαγόμενα" κρούσματα της θανατηφόρου νόσου, προειδοποίησε τις αρχές ο ΠΟΥ.

"Ενώ η επιδημία έχει πλέον επίσημα λήξει, η γεωγραφική θέση της Σενεγάλης την κάνει ευάλωτη σε πρόσθετα εισαγόμενα κρούσματα της ασθένειας του ιού Έμπολα. Η χώρα συνεχίζει να παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν ύποπτα κρούσματα, υπό την αυστηρή συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού" ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση της λήξης της επιδημίας στην Σενεγάλη έγινε  αφού επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 42 ημέρες, το μέγιστο διάστημα επώασης του ιού Έμπολα.

 

Σύντομα αναμένεται παρόμοια ανακοίνωση και τη Νιγηρία. Ο ΠΟΥ έχει χωρίσει σε δύο ομάδες τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Η πρώτη ομάδα συγκροτείται από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα και νεκροί και η δεύτερη περιλαμβάνει τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα και οκτώ θάνατοι ενώ στη Σενεγάλη εντοπίστηκε μόνο ένας ασθενής, ο οποίος έχει ήδη αναρρώσει.