Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Κατάπαυση του πυρός σημειώθηκε πριν από λίγο στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός έφτασε σε μία προσπάθεια ένδειξης αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς.

Το πρωί της Παρασκευής, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου "συμφώνησε στο αιγυπτιακό αίτημα για να παύσουν όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού".

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Εσάμ Καντίλ αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Ισραήλ, θα γίνει "υπό την προϋπόθεση όταν δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα".

Λίγες ώρες πριν, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Kάμερον, ο οποίος και του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, ο Άνταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε ερωτήσεις πως "οι επιδρομές συνεχίζονται" εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, προσθέτοντας ότι από την αρχή της επιχείρησης, το απόγευμα της Τετάρτης με τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Άχμαντ Τζααμπάρι, έχει πραγματοποιήσει 466 πλήγματα.

"Έντεκα ρουκέτες εκτοξεύηθηκαν από τη Γάζα από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και 280 από την αρχή της επιχείρησης, οι 131 από τις οποίες αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.