Τουρκία: Δε θα κάνουμε μόνοι μας χερσαία επιχείρηση στην Κομπάνι

"Δεν είναι ρεαλιστικό" να περιμένουν οι άλλες χώρες ότι μόνον η Τουρκία θα ξεκινήσει χερσαία επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Κομπάνι, ξεκαθαρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί", τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται "ακόμη" στο μενού των συζητήσεων.

Νέες αεροπορικές επιδρομές

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε σήμερα δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το εν τρίτον της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο, οι τζιχαντιστές ελέγχουν αυτή τη στιγμή περισσότερο από το 1/3 της πόλης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ πλησιάζει αυτό που ονομάζεται "το τετράγωνο ασφαλείας", όπου βρίσκονται δημόσια κτίρια και το γενικό αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι και από τις δυο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν πρώτο και ανεπίσημο απολογισμό.

Βράζουν οι Κούρδοι της Τουρκίας

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη χθεσινή νύκτα σε πολυάριθμες πόλεις της Τουρκίας ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές οι οποίοι κατήγγελλαν την άρνηση της κυβέρνησης της Άγκυρας να επέμβει στη Συρία, έγινε γνωστό από επίσημες τοπικές πηγές.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβάλλεται από το στρατό σε έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Βαν και του Σιίρτ, όπου έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμειων ασφαλεάις, οι οποίες απάντησαν με εκτοξευτήρες ύδατος και δακρυγόνα.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ή η Μερσίνη, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.