Απήχθησαν 20 χριστιανοί μαζί με τον ιερέα τους στη Συρία

Ένας Φραγκισκανός ιερέας και περίπου 20 Χριστιανοί απήχθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Συρία από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, τον βραχίονα στη Συρία της Αλ Κάιντα που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Όπως ανέφερε το Τάγμα των Φραγκισκανών σήμερα, οι χριστιανοί απήχθησαν στο χωριό Κουνίγια (βορειοδυτικά) κοντά στην τουρκική μεθόριο και έκτοτε δεν υπάρχει κανένα νέο ούτε από τον Χάνα Τζάλουφ, εφημέριο στο Κουνίγια, ούτε τους ενορίτες του.

Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, οι άνδρες που αιχμαλώτισαν τον ιερέα και τους χωρικούς, τούς κατηγορούν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά το Τάγμα αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Fides, επικαλούμενο τον επίσκοπο Ζορζ Άμπου Κάζεν, τον εφημέριο του Χαλεπίου στη Συρία.

Σύμφωνα με το Euronews, πρόσωπο από τους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας της περιοχής είπε πως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα είχαν «εξοργιστεί με τον πατέρα Χάνα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει ένα μέρος της συγκομιδής ελιών από τα χωράφια που ανήκουν στο μοναστήρι.»

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που ανέφερε ένας μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή, ο Ιμπραΐμ αλ Ιντλίμπι, η εξτρεμιστική οργάνωση ήθελε να πάρει υπό τον έλεγχό της ένα κτίριο του μοναστηριού στο οποίο κατοικούν πιστοί. Ο ιερέας προσέφυγε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο εναντίον του Μετώπου αλ Νόσρα – και δύο ημέρες αργότερα, εξαφανίστηκε, τόνισε ο ίδιος.

Το Κουνίγια είναι ένα χριστιανικό χωριό της επαρχία του Ιντλίμπ, όπου το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες ένοπλες οργανώσεις πολεμούν τις δυνάμεις του Άσαντ. Εδώ και μήνες έχει περιέλθει στον έλεγχο του Αλ Νόσρα, όμως είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια επιχείρηση.

Περίπου 1.500 Χριστιανοί ζούσαν στο χωριό αυτό πριν από τον πόλεμο. Σήμερα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες· κυρίως είναι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με τη γεωργία.