Εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι που συμμετέχουν στο κίνημα Occupy Central έχουν κατακλύσει και πάλι τους δρόμους του οικονομικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ, αγνοώντας τις κυβερνητικές εντολές και παρά τα βίαια επεισόδια των περασμένων ημερών.
Μετά από ένα ταραχώδες σαββατοκύριακο, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι συγκεντρωθέντες έχουν αποκλείσει την καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης και το λιμάνι Μόνγκ Κοκ. Βασικό αίτημα τους, να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι και όχι το Πεκίνο, τους υποψήφιους για τις εκλογές.
Καθώς οι αρχές φαίνεται ότι χάνουν τον έλεγχο του κινήματος- που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες από φοιτητές και παίρνει μορφή λαϊκού κινήματος υπέρ της δημοκρατίας- οι αστυνομικοί κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να διαλύσουν το τεράστιο πλήθος, χωρίς όμως επιτυχία.
Το κίνημα Occupy Central έχει γίνει γνωστό στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ως «επανάσταση των ομπρελών», από το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές, απέναντι στην άφθονη χρήση αερίου πιπεριού και δακρυγόνων από την αστυνομία, αμύνονται ανοίγοντας τις ομπρέλες τους.
Σήμερα, ο επίσημος κινεζικός Τύπος καταγγέλλει ότι πίσω από τις λαϊκές διαδηλώσεις, βρίσκονται "εξτρεμιστές πολιτικοί" και επιβάλλει λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
"Η θεμελιώδης σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ δεν θα καταστραφεί", γράφει η Global Times, σύμφωνα με την οποία οι "ριζοσπάστες" θέλουν το "κίνημα να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας". Κάθε συσχετισμός με τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 είναι "αβάσιμος", προσθέτει η εφημερίδα.
Διαβάστε σχετικά: Γιατί συμβαίνουν τα βίαια επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ
Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα China Digital Times, που παρακολουθεί την κινεζική προπαγάνδα, οι αρχές διέταξαν όλες τις κινεζικές ιστοσελίδες να αφαιρέσουν "αμέσως" κάθε πληροφορία για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ουδεμία αναφορά κάνει στο σημερινό της φύλλο για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.
Η πρωτοφανής για τους Κινέζους κινητοποίηση ξεκίνησε όταν ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγγκ αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου ότι ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας, θα εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι που θα επιλεγούν από το Πεκίνο θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.
Αντιδρώντας, φοιτητές και μαθητές στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν μια εκστρατεία κοινωνικής ανυπακοής που κλιμακώθηκε απότομα το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τις χειρότερες ταραχές από τότε που πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.