Η πρώτη Ρωσίδα αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένας ρωσικός πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν, μεταφέροντας νέο πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Ανάμεσα στο 3μελες πλήρωμα είναι και η πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο ΔΔΣ, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας του.

Η Ρωσίδα Έλενα Σερόβα, ο Αλεξάντερ Σαμοκουτιέφ και ο αστροναύτης της NASA Μπάρυ Γουίλμορ θα είναι οι επόμενοι ένοικοι του ΔΣΣ για έξι μήνες. 

Η 38χρονη Σερόβα έχει εκπαιδευτεί ως μηχανικός της διαστημικής βιομηχανίας, και είναι μόλις η τέταρτη ρωσίδα στην ιστορία που πετάει στο διάστημα αλλά η πρώτη που θα εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1998.

Ο προκάτοχός της - η Ελένα Κοντάκοβα - είχε κάνει τη δεύτερη και τελευταία πτήση της στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Μίρ το 1997 ως μέρος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου της NASA. Ο Μίρ, το επίτευγμα της Σοβιετικής διαστημικής τεχνολογίας, ήταν σε τροχιά από το 1986 μέχρι το 2001.

Η πρώτη γυναίκα στη Γη που πέταξε στο διάστημα ήταν η θρυλική Ρωσίδα Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963, η οποία έμεινε στην ιστορία με το όνομα κλήσης της σε αυτή την πτήση «Τσάικα», που στα ρωσικά σημαίνει «γλάρος».

Η τελευταία γυναίκα αστροναύτης στο ΔΔΣ ήταν η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ, που ήταν σε τροχιά για έξι μήνες το 2013.