Έδαφος κερδίζει το Ισλαμικό Κράτος στους εξτρεμιστές της Ασίας

Το όνειρο του "μεγάλου Ισλάμ" φαίνεται πως ποτέ δεν έσβησε μεταξύ των ισλαμιστών από όλες τις χώρες και όλες τις ηπείρους. Η επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και οι πράξεις τους σε Ιράκ και Συρία έχουν προκαλέσει το θαυμασμό εξτρεμιστών σε όλες τις ηπείρους. Έτσι, η απήχηση του ΙΚ αυξάνεται και στις εξτρεμιστικές οργανώσεις της Ασίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ακραία ισλαμιστική οργάνωση από τις Φιλιππίνες απειλεί να αποκεφαλίσει Γερμανό όμηρο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ των Φιλιππίνων, η οποία παλαιότερα ισχυριζόταν ότι διαθέτει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα έχει απειλήσει να σκοτώσει έναν από τους δύο Γερμανούς που κρατά ομήρους από τις 10 Οκτωβρίου του 2013 σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter. Επίσης απαιτεί 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτελεί εναέριες επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αλλά και τη Συρία.

Εν τω μεταξύ πάνω από 100 ισλαμιστές στην πλειοψηφία τους από την Ινδονησία τη Μαλαισία και τις νότιες περιοχές των Φιλιππίνων όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί και ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας και διεθνείς αναλυτές. Οι μαχητές από την Μαλαισία και την Ινδονησία πιστεύεται επίσης ότι έχουν σχηματίσει μια ειδική μονάδα στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο ναύαρχος Σάμιουλ Λόκλερ επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων του Ειρηνικού δήλωσε την Πέμπτη ότι άλλοι 1.000 ισλαμιστές από διάφορες χώρες σε ένα γεωγραφικό τόξο που εκτείνονται από την Ινδία έως τα νησιά του Ειρηνικού μπορεί να έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και να πολεμούν στη Συρία ή το Ιράκ.