Το μουσουλμανικό “Μοχάμεντ” το πιο δημοφιλές όνομα στο Ισραήλ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε η εβραική εφημερίδα "Χααρέτζ", με την ευκαιρία του εβραϊκού Νέου Έτους, του Ρος Χασάνα, που θα σηματοδοτήσει απόψε - σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση - το πέρασμα στο έτος 5775. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το όνομα που δόθηκε περισσότερο στα νεογενννητα του Ισραήλ κατά τη θρησκευτική χρονιά που παρήλθε, είναι το μουσουλμανικό "Μοχάμεντ" - το όνομα του προφήτη- και όχι το βιβλικό όνομα Γιόσεφ, πολύ δημοφιλές μεταξύ των Ισραηλινών αλλά και μεταξύ των Αράβων Ισραηλινών, οι οποίοι το γράφουν Γιούσεφ, προσθέτει η "Χααρέτζ". Το Γιόσεφ είναι το δεύτερο όνομα στις προτιμήσεις των νέων γονιών για τα αγόρια τους.

"Στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με τα ονόματα που δόθηκαν περισσότερο φέτος στα αρσενικού φύλου νεογέννητα, προφανώς δεν ελήφθησαν υπόψη τα αραβικά ονόματα", επισημαίνει η φιλελεύθερη εφημερίδα.

Το Ισραήλ αριθμεί 8.252.500 κατοίκους, από τους οποίους 6.186.100 είναι Εβραίοι (75%) και 1.709.900 Άραβες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί (20,7%).

Η αραβική κοινότητα του Ισραήλ αποτελείται από τους απογόνους των 160.000 Παλαιστινίων, που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.