Πιο αυστηρό έλεγχο στο διαδίκτυο πέρασε ο Ερντογάν

Ακόμη πιο αυστηρός θα είναι ο έλεγχος στο διαδίκτυο στην Τουρκία με το νόμο που ενέκρινε το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που περνάει ως πρόεδρος του κράτους, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αναγνωριστεί συμβολική σημασία.

Η διαμάχη για τις ελευθερίες στο διαδίκτυο κρατεί εδώ και καιρό στην Τουρκία και μάλιστα το Φεβρουάριο είχε υιοθετηθεί νομοθεσία που καθιστούσε ευκολότερο για τις αρχές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή, με αποτέλεσμα να προκληθούν οργισμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και να αυξηθούν οι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Ο νέος νόμος επεκτείνει αυτές τις εξουσίες, επιτρέποντας στην αρχή τηλεπικοινωνιών TIB -επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, στενός συνεργάτης του Ερντογάν- να αποκλείει ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα "εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων".

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να ανατρέψει το νέο νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία τον περασμένο μήνα.