Ουγκάντα: Με ισόβια κάθειρξη απειλούνται οι ομοφυλόφιλοι

Βαρύς προβλέπεται ο πέλεκυς για τους ομοφυλόφιλους στην Ουγκάντα αφού η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που θα τους τιμωρεί ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

Η πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Ρεμπέκα Καντάγκα, δήλωσε σήμερα ότι "οι Ουγκαντέζοι θέλουν αυτόν τον νόμο ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Το έχουν ζητήσει και θα τους δώσουμε αυτό το δώρο".

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται ήδη παράνομη από την ισχύουσα νομοθεσία και ο νέος νόμος, που αρχικά προέβλεπε μέχρι και τη θανατική ποινή, απαγορεύει την "προώθηση" των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ατόμων και τιμωρεί όποιον "χρηματοδοτεί, στηρίζει ή υποκινεί" την ομοφυλοφιλία.

Η Καντάγκα είπε ότι είναι πιθανό να περάσει ο νόμος φέτος αν και δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. "Είναι πολύ πιθανόν, μπορούμε να το κάνουμε", τόνισε.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί "αποκρουστικό" από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει οδηγήσει τον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι να αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της Ευαγγελικής Εκκλησίας από τη μία πλευρά και των διεθνών δωρητών από την άλλη. Ορισμένοι από τους τελευταίους έχουν απειλήσει να διακόψουν την παροχή βοήθειας αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2009.

Επικρίσεις έχει δεχθεί και από τον Καναδά γι' αυτό το ζήτημα. Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα “Daily Monitor” της Ουγκάντας έγραψε ότι η Καντάγκα λογομάχησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά για τις παρενοχλήσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι. "Αν η ομοφυλοφιλία θεωρείται αξία για τους Καναδούς, δεν θα πρέπει να προσπαθούν να την επιβάλουν στην Ουγκάντα. Δεν είμαστε ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο του Καναδά", φέρεται να δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη πράξη σε 37 χώρες και η Ουγκάντα έχει θέσει εκτός νόμου 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία και "στρατολογούν" παιδιά.