Τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στο Ιράκ χαιρετίζουν οι ΗΠΑ (που ενεπλάκησαν για ακόμη μια φορά στην κρίση με από αέρους βομβαρδισμούς), ο ΟΗΕ και η Δύση.
Επισημαίνεται πως πρώτη προτεραιότητα είναι η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει "τη δυνατότητα να ενώσει όλες τις διαφορετικές κοινότητες της χώρας σε ένα ισχυρό και ενωμένο Ιράκ και δίνει σε αυτές τις κοινότητες μια ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα μέλλον που όλοι οι ιρακινοί επιθυμούν".
Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής συμμαχία που σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους έχει ως στόχο να "συνεχιστεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια".
Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χάιντερ αλ-Abadi, περιλαμβάνει μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, Κούρδους και σουνίτες. Αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της ενοποίησης της χώρας μετά την καταστροφική απώλεια εδαφών σε όλο το βόρειο Ιράκ από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία με τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου με θέμα την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Τζέντα, στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ευρέος συνασπισμού με τη συμμετοχή περισσότερων των 40 χωρών για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που σπέρνει τον τρόμο στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με πηγή της αιγυπτιακής κυβέρνησης.