Φόβους ότι τα όπλα που αποστέλλουν οι δυτικές χώρες στο Ιράκ και τις κουρδικές δυνάμεις, για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, θα καταλήξουν στα χέρια των ανταρτών του PKK, εκφράζει η Τουρκία.
"Τα όπλα που πηγαίνουν εκεί (στο Ιράκ) δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σε συνέντευξή του στο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
"Εκφράσαμε την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό (...) θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο προορισμός όλων αυτών των όπλων", πρόσθεσε.
Ο εφοδιασμός του Ιράκ με όπλα, ιδιαίτερα των Κούρδων μαχητών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία, πρόκειται να συζητηθεί από τον Αμερικανό υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα, υπογραμμίσθηκε από διπλωματική πηγή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει μεθαύριο, Τετάρτη, το "σχέδιο δράσης" του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, αλλά μια παροχή υποστήριξης προς τις ιρακινές και τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα μέσω αεροπορικών επιδρομών.
Εχθρική έναντι του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται ότι υποστήριξε ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του συριακού στρατού.
Η Άγκυρα αρνούνταν ανέκαθεν ότι παρέσχε όπλα ή οποιαδήποτε υποστήριξη σ' αυτές τις οργανώσεις.
Η πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για το σχηματισμό ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, 49 πολίτες της οποίας κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, τον Ιούνιο.