Ποιος ήταν ο Στίβεν Σότλοφ, ο δεύτερος δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ, ο οποίος εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα του Ιράκ, είχε και ισραηλινή υπηκοότητα, όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Εκτιμάται ότι η πληροφορία αυτή δε δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ομήρου.

Ο Στίβεν Σότλοφ εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων είχε εργαστεί για το περιοδικό "Time", την εφημερίδα "Christian Science Monitor" και την επιθεώρηση World Affairs Journal".

Ο Σότλοφ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος είχε επίσης μείνει για αρκετό καιρό στην Υεμένη, σύμφωνα με τους "New York Times", οι οποίοι επικαλούνται φίλους του Σότλοφ.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος αγνοείτο στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013.

Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο. Είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Άρχισε να γράφει για εφημερίδες, όταν ήταν ακόμη φοιτητής.

Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ο Σότλοφ είχε ταξιδέψει επανειλημμένα στα πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" και την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε τους φίλους του ότι έχει συνείδηση των κινδύνων.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε προηγουμένως αποκεφαλίσει τον Τζέιμς Φόλεϊ, έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο. Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε απειλήσει τότε ότι ο Σότλοφ θα ήταν το επόμενο θύμα.

Η μητέρα του Σότλοφ είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο καλούσε τους απαγωγείς του γιου της να τον απελευθερώσουν. Νωρίτερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Ο Πολ Χίρσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter: "Ελεύθερο προς δημοσιοποίηση: Ο Στίβεν Σότλοφ ήταν Ισραηλινός πολίτης. Η ψυχή του ας αναπαύεται".

Η δολοφονία του καλύφθηκε εκτενώς από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι ο 31 ετών δημοσιογράφος ήταν εβραίος κι ότι συνεργαζόταν με αυτά, αλλά απέκρυπταν την πληροφορία αυτή από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν πριν από δύο εβδομάδες.

"Αρνηθήκαμε να αναγνωρίσουμε την όποια σχέση μαζί του σε περίπτωση που αυτό θα τον εξέθετε σε κίνδυνο", είπε ο Αβί Χόφμαν, εκδότης του περιοδικού Jerusalem Report, το οποίο έχει δημοσιεύσει δουλειά του Σότλοφ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη πρώην όμηρο μαζί με τον Σότλοφ, έγραψε ότι το θύμα απέκρυψε από τους τζιχαντιστές την εβραϊκή του καταγωγή υποδυόμενος τον άρρωστο για όσο χρονικό διάστημα νήστευε για το Γιομ Κιπούρ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σότλοφ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, μετεγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 2005 και σπούδασε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο κοντά στο Τελ Αβίβ, το Interdisciplinary Center Herzliya.

Το Ισλαμικό Κράτος, που δρα στη Συρία και το Ιράκ, έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το βίντεο με την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του Σότλοφ, ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο την Τετάρτη.