Λιβύη: Οι Ισλαμιστές κατέλαβαν την πρωτεύουσα Τρίπολη!

Κρίσιμες ώρες περνά η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, την ώρα που φέρεται να περνά από ισλαμικό έλεγχο.

Ήδη από το Σάββατο οι ισλαμιστές ελέγχουν το αεροδρόμιο της πόλης, όμως οι ένοπλοι ισλαμιστές, που αποτελούν έναν συνασπισμό ενεργών ισλαμιστών και δυνάμεων της Μισράτα, έχουν περάσει στον έλεγχο περισσότερων σημείων μέσα στην Τρίπολη, κάτι που δικαιωματικά τους κάνει να θεωρούν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι ελέγχουν την πόλη.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Επιχείρηση Αυγή, όπως ονομάζεται η ισλαμική σύμπραξη κατάληψης της πόλης, οδηγεί τη Λιβύη στα πρόθυρα του κατακερματισμού και ίσως και του εμφύλιου πολέμου.

Η ισλαμική επιδρομή θεωρείται ότι προαλειφόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Λιβύη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουλίου, όπου τα ισλαμιστικά κόμματα έχασαν. Πάντως, οι Ισλαμιστές αποφεύγουν να αναγνωρίσουν αυτά τα αποτελέσματα, που έφεραν υποστηρικτές του πρώην κυρίαρχου της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Πράγματι, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εικόνες χάους, όπως και εικόνες όπου οι ένοπλοι ισλαμιστές κυριαρχούν. Πυροβολούν ακατάπαυστα, με πρόσωπα οργισμένα και γενειοφόρα, ενώ οι σφαίρες από τα όπλα που κρατούν, κοσμούν τα στήθη τους. Κι όλα αυτά σε κανονικές ώρες κυκλοφορίες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η οποία βρίσκεται σε εμφανή κρίση.

Η επίσημη εθνική βουλή της Λιβύης, η λεγόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, που βρίσκεται στην πόλη Τομπρούκ, χαρακτήρισε την επιδρομή στην Τρίπολη ως "παράνομη" και της ενέργειες της Επιχείρησης Αυγή ως "τρομοκρατική".

"Το γενικό εθνικό συμβούλιο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Τρίπολη για να σώσει τη χώρα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ομάρ Αχμιντάν.

Πάντως, προβληματίζει το γεγονός ότι η de facto κατάστασης στην πρωτεύουσα της Λιβύης τούτες τις ώρες σφραγίζει μια ακόμη αποτυχία της Δύσης στη Μέση Ανατολή, που είχε σκοπό ειρηνική λύση διακυβέρνησης.