Στα καταφύγια οι Ισραηλινοί – Δύο νεκροί στη Γάζα

Παρά την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες, που ανακοινώθηκε την νύχτα της Δευτέρας και θα ίσχυε μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και έπληξαν το νότιο Ισραήλ, σήμαναν την λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διέταξε τον στρατό να απαντήσει στις ρίψεις ρουκετών και να πλήξει "τρομοκρατικούς στόχους" στη Γάζα. 

Αμέσως, σε αντίποινα, ο στρατός έπληξε μια περιοχή στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, με θύματα ένα κοριτσάκι 2 ετών και μια γυναίκα.  

Η Χαμάς απάντησε στη φονική επίθεση με μπαράζ ρουκετών, οι οποίες έπληξαν ακόμα και το αεροδρόμιο Μπεν Χουριόν.

Στην ισραηλινή πλευρά, οι σειρήνες ήχησαν σε Τελ Αβιβ και Ιερουσαλήμ και ο στρατός ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοικοι που ζουν σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Γάζα, θα πρέπει να κατευθυνθούν στα καταφύγια.

Με την έναρξη των νέων εχθροπραξιών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι της εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα περίχωρα των συνόρων με το Ισραήλ και προσπάθησαν να βρουν καταφύγια σε κάποιο από τα σχολεία - καταυλισμούς του ΟΗΕ.Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας, φορτωμένους με σακίδια και στρώματα, να φεύγουν από την Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

 Οι ελπίδες για μια διαρκή εκεχειρία "εξανεμίζονται"

Παράλληλα, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Κάιρο να επιστρέψουν στο Ισραήλ. «Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Έζατ αλ Ρισκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Κάιρο διεξάγονται εδώ και ημέρες αγωνιώδης διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μια μόνιμης εκεχειρίας - κάτι ωστόσο που φαίνεται ανέφικτο. Αν και οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν απευθείας, η Χαμάς διαμηνύει στο Ισραήλ ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις μόνο όταν ανοίξουν τα περάσματα και αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη. 

"Εάν ο Νετανιάχου δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα και τα αιτήματα της Γάζας μέσω της πολιτικής γλώσσας και των διαπραγματεύσεων, ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο που θα τον υποχρεώσει να καταλάβει", είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ.

Από την άλλη, ο Νετανιάχου δηλώνει συνεχώς ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί έως τέλους, μέχρι δηλαδή να καταστραφεί το οπλοστσιο και όλες οι εγκαταστάσεις της Χαμάς.