Πνευμονία: Υπεύθυνη για το 18% της παιδικής θνησιμότητας

Τη βασικότερη αιτία θανάτου, παιδιών κάτω των πέντε ετών αποτελεί η πνευμονία σύμφωνα με τη UNICEF. Συγκεκριμένα το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά.

Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια είναι η ιλαρά και ο κοκίτης, που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Το 99% των θανάτων παιδιών από πνευμονία συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

“Το μεγαλύτερο φορτίο στη μάχη κατά της πνευμονίας πέφτει στους φτωχότερους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά. Ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, σε μια φτωχή χώρα, διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από πνευμονία, από ότι ένα παιδί στο πλουσιότερο 20% του πληθυσμού”, ανεφέρει ο Δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι προβληματική σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι φτωχές κοινότητες - με βάση τα όσα υποστηρίζει η ανθρωπιστική οργάνωση - συχνά βασίζονται σε οικιακές συνταγές ή αναζητούν περίθαλψη εκτός του επίσημου συστήματος φροντίδας υγείας. Επίσης, όπως αναφέρεται, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με πνευμονία λαμβάνουν αντιβιοτικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Νότια Ασία να παρουσιάζει μέσο όρο μόλις 18%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Ηλίας Λυμπέρης από το γραφείο της UNISEF, τονίζει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού για τις ασθένειες που προκαλούν την πνευμονία είναι υψηλά, φτάνοντας το 99%, οπότε δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί η ασθένεια.