Ιράκ: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Νούρι αλ Μαλίκι

Ο αμφιλεγόμενος σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι εγκατέλειψε απόψε την προσπάθειά του να παραμείνει στον θώκο του πρωθυπουργού και έκανε σαφές ότι υποστηρίζει τον πολιτικό που η Βουλή και το κόμμα του όρισαν ως τον διάδοχό του, τον Χάιντερ αλ Αμπάντι, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσή του, ο Μαλίκι παραδίδει τη σκυτάλη στον Χάιντερ αλ Αμπάντι προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα και την ενόητα του Ιράκ και να διευκολύνει της πολιτικές διαδικασίες.

Πρόκειται για την πρώτη ειρηνική αλλαγή εξουσίας στη χώρα μετά από δημοκρατικές εκλογές και χωρίς την καθοδήγηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα ο Αμπάντι έχει 30 ημέρες διορία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μέχρι τότε χρέη μεταβατικού πρωθυπουργού και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων θα εκτελεί ο αλ Μαλίκι.

Ο Μάλικι αντιμετώπιζε έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί, ώστε να αναλάβει μια προσωπικότητα που πολώνει λιγότερο το ιρακινό πολιτικό σκηνικό και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ, μετά τον διορισμό του Χάινταρ αλ Αμπάντι στη θέση του πρωθυπουργού, κατόπιν εντολής του προέδρου της χώρας, Φουάντ Μασούμ, ειχε δηλώσει αρχικά ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Μάλικι δήλωσε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός «θα αποσύρει την προσφυγή του εναντίον του προέδρου του Ιράκ.