“Προειδοποιητικά πυρά” από το Ισραήλ στη Γάζα

Διατηρείται προς το παρόν η τριήμερη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Στο Κάιρο της Αιγύπτου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι οι αντιπροσωπείες του Ισράηλ και της Χαμάς δεν συνομιλούν απευθείας και οι Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους.

Ωστόσο, η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός κινδυνεύει και πάλι, μετά την ρίψη "προειδοποιητικών πυρών" από ισραηλινά πολεμικά σε μια άδεια ακτή στη Λωρίδα της Γάζας.      

Τα πλοία άνοιξαν πυρ με πυροβόλα εναντίον ενός άδειου τμήματος της ακτής, με στόχο να αποτραπούν Παλαιστίνιοι βαρκάρηδες να παραβιάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Η Χαμάς κατήγγειλε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας 72 ωρών στην οποία έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Άκσα.

Επίσης, πληθαίνουν οι καταγγελίες Παλαιστινίων ότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς, ενώ ήδη είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Την Δευτέρα, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η νέα τριήμερη κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το σπίτι του δημάρχου της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς απάντησε με ρουκέτες και έτσι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να κλείσουν το μεθοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο διέλευσης ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και καύσιμων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Από χθες, οι κάτοικοι της Γάζας γυρνούν σα σπίτια τους και αντικρίζουν μόνο συντρίμμια. Οι Παλαιστίνιοι  θρηνούν σχεδόν 2.000 νεκρούς από τις 8 Ιουλίου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δυο πλευρές.